Благотворното действие на чая

Green Tea Alamy Large 1 Някои са свикнали с него така, както други с кафето. Без задължителната сутрешна доза денят като че ли просто не може да започне. Дори се смята, че чаят е "по-безобидна" напитка, тъй като е по-лек от кафето. формулировката обаче е твърде относителна, тъй като има много силни видове чай, а силата на чая зависи и от начина на приготвянето му.

Енергийна напитка от Изтока, чаят притежава многобройни активни свойства, които козметиката знае как да използва за по-голям ефект върху кожата.

Легендата за чая

През 2737 г. пр. Хр. императорът на Китай Chen Nung, загрижен за здравето и спокойствието на своите поданици, измислил следната лекарска практика: препоръчал на поданиците си да пият само предварително преварена вода. Един ден, когато той самият пристъпвал към това действие, лек ветрец донесъл няколко листенца от храст - точно там, където владетелят си почивал. Листенцата паднали в горещата купа с вода. От любопитство императорът отпил от леко оцветената течност и я намерил възхитителна. Храстът бил диво чаено дърво - така се родила новата напитка.

Съществуват и други легенди в Индия и Япония, но е сигурно, че храстът произхожда от Китай (от Yunnan), и че в началото той е фигурирал в списъка с лекарствата. През четвърти век от новата ера чаят започнал да става популярен. При император Tang (618 г.) търговията с чай процъфтява и растението става обект на истинско благоговение. При династията Ming (1368 - 1644) чрез императорски декрет е забранено производството на пресован чай и той започва да се консумира под формата, която познаваме днес - попарен в съд. Още от Х век чаят е продукт за износ към азиатските държави от Китай, а в Европа се появява едва през 17 век.

През 1606 г. пристигат първите сандъци с чай в Амстердам чрез Източната Индийска компания. Много бързо напитката става изключително ценена от англичаните. Те създават къщи за чай - истински центрове на социалния живот, където мъжете имали навика да обменят някоя и друга идея на по чаша чай. Във Франция въвеждането на чая предизвиква неодобрителното надигане на медицинските среди (мотивът е любопитен: чаят щял да снижи ръста на мъжете и така да намали тяхната потентност). Модата обаче се оказва по-силна.

Въвлечен в жестоки битки, чаят завладява целия свят, като става най-известната напитка при преминаването си през континентите. Когато китайската продукция става недостатъчна, са засети култури в Индия, Цейлон, в различни страни от Азия и дори Африка. Днес чаят е напитка №1. Статистиката сочи, че всяка секунда в света се изпиват по около 15 000 чаши. Главните страни производителки са Индия - 31 %, Китай - 25 %, Шри Ланка - 10 %, Кения - 8 %, и Индонезия - 5 %.

Отглеждането на чая

Чаеното дърво е храст, който се гледа в плантации. Храстите не надвишават метър и петдесет. Чаеният храст е от семейството на камелията. Съществуват два основни вида чай: този на Китай, чиито листа са малки и маслинено зелени, и този на Адам - с големи, светли и месести листа. Събирането на листата и до днес се осъществява обикновено от жените, докато мъжете се занимават с производствената дейност.

Съществуват различни сортове чай - от черен до бял, като се преминава и през зелен. Произходът на различните разновидности е винаги един и същ - чаеното дърво, с разликата, че листата след брането претърпяват многообразни трансформации. Най-важната от тях е ферментацията. Това е реакция под влиянието на ензими, които се съдържат в свежия лист. Предизвикването и овладяването на този процес позволява на човека, посадил чаеното дърво, да избере и даде цвят на чая.

Знайте, че:

- видовете зелен чай са неферментирали и са претърпели само три операции - печене, превозване, изсушаване;

- видовете бял чай са останали в естествено състояние, подложени са само на два процеса - увяхване и изсушаване;

- за видовете черен чай ферментацията е в стая с 95% влажност;

- видовете опушен чай са черни, сушени над корени от смърч или бор.

Чаят и здравето

Още от появата си в Азия чаят се е считал за благотворна за организма храна. Човекът му приписва всички възможни благотворни въздействия: за активиране на циркулацията на кръвта, за стимулиране на мисълта, за предпазване от зъбен кариес, за облекчаване на болките в очите, за избистряне на урината... При все това, оставяйки лечебните легенди настрана, благотворното въздействие на чая е научно доказано. Всички видове чай съдържат алканоиди, танини, витамини и невероятни благотворни минерални елементи.

Чаят притежава три алканоида:

- кофеин: стимулира нервната система;

- теофилин: разширява кръвоносните вени и коронарните артерии;

- теобромин: пикочогонно лекарство. Танинът или полифенолът на чая е сравним с този на виното. Той играе важна роля в клетъчното състаряване. От друга страна, различните проучвания доказват действието на полифенола на зеления чай върху вредния холестерол, а следователно и неговата помощ за предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания.

Чаят е богат на витамините A, B, C, D, E, K, P, които създават добро общо състояние, както и на минерални елементи като калций, калий, мед, цинк, никел и флуор.

Чаят и козметиката

Заради свойствата си чаят се използва за отслабващи грижи, за кремове против бръчки, а следователно - против стареенето не само на лицето, но и на тялото. Ползва се още при антисептичните и антибактериалните продукти като дезодорантите (заради съдържанието си на цинк), при противовъзпалителните грижи (за успокояване). Последните новости при производството на козметични продукти ползват като активна своя съставка чая. Това са марки като Juvena, Ев1ее Lauder и Yves Saint Laurent. При Yves Saint Laurent например грижата Nutri Systume Crume Nourrissantе Profonde съдържа производни на черния чай, богати на витамини, които възвръщат гладкостта на кожата. Екстрактът от белия чай е представен в дневната и нощна серия на Age Control на Juvena, предназначен за чувствителната кожа, която има нужда от добра защита. И накрая, зеленият чай, който е една от активните съставки на Sūrum Fermetū Intense Anti-relachement на Orlane, е известен със своето изключително отслабващо действие.

Чаят и парфюмерията

Богат на аромати, чаят сравнително наскоро е бил открит като основен начин за получаване на благоухание. Ароматите на чая се използват самостоятелно или заедно с тези на цветята или подправките. Чаят е толкова подходящ за мъжките парфюми, колкото и за женските, защото неговата изисканост и топлина надминават всичко останало. Днес многобройните къщи го използват за тоалетна вода, свещи или продукти за ароматизиране на къщата.

В заключение

Чаят притежава толкова благотворни действия, колкото професионалните продукти за красота са си присвоили. Китайската продукция на лекарства го из-ползва, за да омекотява и прави блестяща косата или да увеличи медните отблясъци на кестенявите кичури. Ползва се като къна, която дава блясък или във вода за изплакване, за да се получи пепеляв цвят.