Боядисването на косата и неговите последици

Malibu Color 1024x723 1 Естественият цвят на косата

Той се определя от присъствието на частичките меланин, тяхното количество, размер и разпределение. Частиците меланин не се съдържат в кореновата луковица по време на растежа на косъма. Меланинът е естествен пигмент, който съществува в кортекса, свързан с роговото вещество на косъма. Той се състои от два вида пигменти. Смесването на тези два пигмента, тяхното количество и разпределението им вътре в кортекса придават голямото разнообразие от цветове на косите. Евмеланините - зърнести пигменти, светлокестеняви или черни, определят тъмните тонове и пепелявите отблясъци. фаеломеланините - пигменти от бледожълто до леко кестеняво, определят светлите цветове и златистите и рижави отблясъци.

Особени случаи:

 • Рижави коси: те имат особен меланин, съдържащ желязо.
 • Бели коси: те са лишени от пигмент поради невъзможност да се образува такъв.

Боядисването на косата: методи, подходящи за всички

Боядисването на косата съответства на многобройни нужди и желания:

 • да скриеш белите коси;
 • да смениш естествения цвят тотално или отчасти, за дълго или временно;
 • да смениш естествения цвят тотално или отчасти, за дълго или временно;

Съществуват различни начини на боядисване с различни характеристики за резултата на цвета, за покриването на белите коси или за продължителността.

Кислородно боядисване, постоянно

То е най-използваното. Позволява да се появи блясък, да се потъмни или да се изсветли косата в много тонове, да се смени изцяло цвета в този, който желаете. Това боядисване е единственото, което позволява продължително изменение на естествения цвят, единственото, което може да даде на косата различни нюанси на един тон. То покрива повече от 100 % от белите коси. Съдържа амоняк и окислители. Както неговото име показва, боядисването замества окисляването на меланина на косата, което ще рече разтворимост на натуралния пигмент, който представлява комбинация от нов пигмент и кератина. Той навлиза в сърцевината на влакното и уврежда дисулфидните връзки, както и водородните връзки на кератина. Колкото повече избрани ят цвят е различен от естествения, толкова по-силно косъмът ще трябва да бъде обезцветен най-напред и след това отново да се оцвети с желания цвят. Това уврежда косата. Дължината се дехидратира, косата става суха и чуплива, ако не се полагат грижи за нея.

Боядисване на тон върху тон, полупостоянно боядисване

То не позволява изсветляване. Оцветяващите пигменти навлизат под кожата на кутикулата, настаняват се в периферията на кортекса, без да променят натуралния меланин на косата - дават нови блясъци и съживяват цвета, който става по-наситен чрез слагането на тон върху тон. То може отчасти да покрие и белите коси (между 30 - 40 %). Неговото предимство е, че няма вреден ефект върху корените, без амоняк е и се измива след 6 до 12 изкъпвания.

163654601 1 Временно боядисване

Леко и мимолетно, то служи, за да донесе на косата временна промяна, която трябва да се заличи още след първото измиване. То е най-малко вредно за косата. Неговата цел е да осигури нужния блясък, да съживи естествения нюанс на косата или този от временното боядисване или от полубоядисването. Позволява да се опита как ще стои даден цвят на косата, преди да се боядиса тя напълно. Това боядисване изчезва още с първото измиване, няма вреден ефект върху корените и не съдържа амоняк или окислители.

Последствията от боядисването на косата

Ако косата е боядисана, тя е подложена на трансформация. В действителност боядисването - преди всичко това, което окислява, променя структурата на кос ата. Боядисването изтощава косъма. Това се чувства при допир: косата става суха и твърд а. Косъмът е чуплив, цъфти, кожата се лющи. Последствията?

 • спира поя вата на подкожно порасналите косми
 • забавя се новият растеж

Променят се специфичните свойства на влакнестата нишка:

Недостатъчно възстановяване на дисулфидните връзки

крехък кератин, недостатъчен

119699753 1 Различни механични свойства

 • по-малка здравин
 • късане на косата под слаб натиск
 • увеличаване на косата в момента на късането, най-вече когато е мокра

Свойствата на различната повърхност

 • по-сухи и по-грапави коси
 • косите са трудни за разресване

След боядисването на косата трябва да се проведе специфично третиране:

 • трябва да се поправи увреденият кератин;
 • да се хидратира и подхрани косата, за да се компенсира ефектът на окисляването;
 • да се осигури на косата спокойствие и да може да се разресва лесно;
 • да се предпазва косата от външните неблагоприятни условия
 • ултравиолетовите лъчи и замърсяването.