Боядисването в домашни условия

Hair Dye 1 1 Боядисването на косата е въпрос, който засяга голяма част от дамите, а вече и някои от представителите на силния пол. Каква боя да изберем? Гарантира ли тя добър краен резултат ? Вариантите, раз-бира се, са много. Капилярните бои, например, стават все по-трайни. Те предлагат блестящ цвят, запазвайки капилярната нишка. Все пак съществуват някои елементарни правила и хитринки относно това какво боядисване да изберете и как да го приложите, за да получите оптимален цвят, предпазвайки максимално косата. Следвайте съветите, които ви предлагаме, и ще бъдете доволни от резултата! Гарантирано е!

Какво боядисване да изберем?

Съществуват 2 основни типа бои:

- Трайни бои, които променят естествения пигмент на косата (те заемат 80 % от пазара).

- Боя тон върху тон, която не променя естествения пигмент на косата.

Съществуват също и временни оцветители (директни), при които оцветяващите пигменти са по повърхността на косъма, по подобие на рисунка. Действието им е съвсем краткотрайно.

Трайните бои (бои с окислители)

Съдържат амоняк и окисляващи компоненти. Проникват директно в капилярната фибра и предизвикват реакция на окисляване, която променя окончателно пигмента на косъма. Използвани за трайно боядисване дo поникването на нова коса, тези бои са предназначени за жени, който желаят да променят трайно цвета на косата си.

Трайното боядисване се нуждае от обновяване на всеки 4 или 6 седмици, за да се избегне различният цвят на корените на косата, дължащ се на поникването и́ (косата расте средно с 1 см месечно).

Предимства:

- Пълно покритие на белите коси.

- Позволяват трайна промяна на цвета.

- Може да се нанасят върху естествен цвят, върху боядисана или обезцветена коса.

- Съществуват в 2 разновидности: кремообразна боя и боя за кичури.

Съвет: Внимавайте с русите цветове! Подобно на останалите трайни бои и тези обезцветяват и променят трайно косъма, но не покриват плътно белите коси.

Боите тон върху тон

Тези бои не съдържат амоняк, а оксидиращи компоненти, които проникват в капилярния ствол, без да достигат до сърцевината му. Използват се за временно боядисване и придават на косата блясък, без да я изсветляват. Трайността им е от 6 до 8 седмици. Избледняват постепенно и при тях не се получава разлика между цвета в корените и по дължината на косата. Идеални са за обогатяване на кестенявия цвят на косата, на който често липсва блясък.

Предимства:

- Безамонячни, те са безвредни за косата.

- Позволяват лека промяна на цвета и правят косата по-бляскава.

- Покриват първите бели коси (до 50 %).

- Ако избраният цвят е близък до естествения, не се получава разлика между цвета в корените и по дължината на косата.

- Нанасят се върху естествен цвят или върху вече боядисана коса.

- Предлагат се като оцветяващ гел и версия кичури.

Избор на продукт според резултата, който се постига с него

Естествен цвят или вече боядисана коса, желание за потъмняване или за изсветляване на косата, придаване на блясък или боядисване на кичури, трайно или временно боядисване. Техниките и продуктите, които се използват, не са еднакви.

За по-тъмен цвят

Независимо дали върху естествен цвят или върху боядисана коса, достатъчно е нанасянето на класическа крем-боя с по-тъмен цвят от настоящия. След 4 седмици процедурата трябва да се повтори.

За по-светъл цвят

Изсветляването на косата е по-сложно, тъй като зависи от настоящия цвят. Ако цветът е естествен:

- За да се изсветли до 2 тона: използва се трайна крем-боя.

- За да се изсветли от 2 до 4 тона: използва се изсветляваща трайна крем-боя.

- За да се изсветли с повече от 4 тона: използва се обезцветяващ шампоан и след това изсветлител

Ако косата е боядисвана:

Използвайте обезцветяващ шампоан, но само ако косата е нито много тъмна, нито много скоро боядисвана.

За покриване на белите коси

Измежду различните видове бои трайните са тези, които покриват ефикасно белите коси, като нивото на покриваемост е изписано на опаковката. Измежду трайните бои пък съществуват гами, специално създадени за бели коси.

Знайте, че:

- Боите тон върху тон покриват до 50 % от белите коси, но боята пада от 6 до 8 седмици.

- Версията кичури покрива само частично белите коси (30 %).

Да постигнем перфектното русо

За да се постигне хубавият рус цвят, следвайте няколко важни съвета:

- Ако косата е тъмна: използвайте обезсветляващ шампоан (от 4 до 7 тона) + класическа руса крем-боя (без крем изрусител).

- Ако косата е светла: директно сложете изрусител (2 до 4 тона), без предварително изсветляване.

Задължително да се съблюдава времето, нужно за боядисването. По-добре е да се измиете няколко минути по-късно, отколкото по-рано. Ако времето за обезсветляването не е било достатъчно, рискувате да получите оранжева коса.

Да постигнем перфектното русо

Изборът на трайно боядисване предполага различни по цвят корени с израстването на косата.

За да боядисате добре корените, трябва:

- Да се нанася боята върху корените добре и да се остави да действа 20 - 30 минути, ако сте с бели коси.

- През това време да се разнесе продуктът по дължината на косата до крайщата и́ и да се остави боята да действа 10 минути, преди да се измие.

Ако дължината на косата е под раменете, предвидете 2 кутии боя. Независимо от това какъв е типът на избраната боя, задължително е да съблюдавате времето за действие, за да получите оптимален резултат.

Да знаеш естествения си цвят

Важно е да знаете естествения си цвят. Той се разбира от корените на косата, а не от краищата и́, където тя е винагипо-светла заради естествения феномен на окисляване.

Естествените цветове са разделени на 10 тона:

01 – черно

02 – кафяво

03 – тъмно кестеняво

04 – кестеняво

05 – светло кестеняво

06 – тъмно русо

07 – русо

08 – светло русо

09 – много светло русо

10 – много, много светло русо

Трябва ли да се измие косата, преди да се нанесе боята?

При трайно боядисване

Не е нужно, но трябва да се изчака 48 часа след последното измиване, тъй като шампоанът защитава косъма и кожата на главата. Всъщност колкото повече време е минало от последното измиване, толкова по-добре!

При боядисване тон върху тон

Нужно е, тъй като е препоръчително този тип боя да се нанесе върху чиста коса. Ако косата е вече чиста, само се намокря, без да се мие.

Елементарни предпазни мерки при употреба

Преди нанасянето на каквато и да било боя за коса, се препоръчва осъществяването на тест за чувствителност (указанията се съдържат във всяка опаковка боя). Боята за коса е предназначена само за боядисване на косата и не трябва да се използва нито за мигли, нито за вежди. Препоръчително е да използвате предпазни ръкавици и да прочетете внимателно цялото указание, както и предпазните мерки при употребата на боята.

Боядисване и трайно къдрене: внимание!

За здравето на косата и за красив цвят е силно препоръчително да минат около 15 дни между боядисването и къдренето. Препоръчително е първо да е къдренето, тъй като кислородната вода може да из-светли или да промени цвета на косата.