Бръсненето е агресия

Men Shaving In Mirror With Shaving Cream 570x381 1 Мъжете днес все по-често прибягват до услугите на козметик. Ако козметикът до неотдавна бе привилегия за жената, силният пол на 21-ви век не се притеснява да търси услугите му.

Кожата на мъжа не е точно същата като женската и си има особености. Мъжете и жените са същества колкото еднакви, толкова и различни. Подобно на много други органи или системи на човешкото тяло съществуват значителни морфологични и физиологични различия между мъжката и женска кожа, които са широко застъпени в научната литература. Знанията ще са ви от полза.

Дебелина

На първо място, мъжката кожа е по-дебела от женската средно с 16 %. Тази особеност е характерна както за нивото на челото, така и за ръката. Подкожната мастна тъкан обаче е по-дебела при жените, отколкото при мъжете. Дебелината на мъжката кожа, както и на женската, намалява прогресивно с възрастта (средно от 63, 2 μm между 20 и 30 год. до 34, 4 μm между 70 и 80 год. при мъжа; от 49, 15 μm между 20 и 30 год. до 33, 15 μm между 70 и 80 год. при жената). От друга страна, при мъжката кожа има плътността на колагена е по-голяма, отколкото тази при женската.

Здравина

От биофизична гледна точка мъжката кожа е по-стегната в сравнение с женската до 30 год. - критична възраст, когато отслабва тотално, за да се стабилизира към 40 - 50 год. Що се отнася до женската кожа, тя отслабва постепенно след 30 год. От друга страна, мъжката кожа е по-еластична от женската, но еластичността и́ намалява по-бързо, отколкото при женската.

Мастна секреция

Освен наличието на повече и по-гъсто разположени мастни жлези, хормоните играят важна роля в кожната физиология на мъжете. Мъжките хормони имат важно влияние върху мастната секреция и върху раз-тежа на косъма. Между другото, мъжката кожа е по-богата на андрогенни рецептори и en sa reductase – ензим, необходим за превръщането на тестостерона в активната му форма. Резултатът е, че под влияние на секрецията на тестостерона мастната секреция нараства след пубертета и мъжката кожа става по-мазна от женската.

От друга стана, секрецията на тестостерона става по-стабилна с годините и нараства бавно, а съдържанието на кожни липиди при мъжете се задържа по-високо с годините, отколкото при жените. При менопаузата спирането на хормоналната секреция води след себе си до добре познатата суха кожа. През пубертета нарасналата мастна секреция се появява по лицето на мъжа на мястото на финния и прозрачен мъх, който покрива част от него. Окончателната гъста брада води до необходимостта от бръснене.

Изпотяването

Въпреки че мъжете имат по-малко потни жлези от жените, те се потят повече по количество. Потенето при мъжете започва при по-ниска температура, което означава, че те се потят по-лесно или по-бързо при ситуации на термичен стрес. РН на мъжката пот е по-нисък от този на жените, между 4, 5 и 5, 5 при мъжете срещу 5, 8 - 6, 5 при жените. РН Тъй като мъжката кожа е по-дебела, обмяната на газовете се осъществява по-трудно. PH на мъжката кожа е много по-нисък от този на женската, което потвърждава наличието на по-голяма киселинност. Една от хипотезите може да бъде слабата газова обмяна, която е генератор на лактати, които от своя страна са причина за намаляването на PH.

Окосмяването

Въпреки че stratum corneum не се различава от това на жените по структурата си и те притежават един и същ брой клетъчни слоеве, изглежда че PIE върху лицето при мъжете е по-голямо от това на жените. Това най-вероятно е свързано с факта, че мъжете се бръснат, което, от своя страна, води до намаляване на кожната преграда чрез двоен механизъм: бръсненето провокира всъщност извличане на кожните липиди чрез тенсиоактивни частици, използвани в геловете, пяните или сапуните за бръснене, също така и механична агресия - чрез допира на ножчето за бръснене до кожата.

Страничните ежедневни агресии

Кожата на мъжете е подложена на ежедневна агресия поради бръсненето, съпроводено и от микроскопични разрези. Това я прави слабо защитена за възтановяване и зарастване - кожата се възпалява по-лесно. Мъжката кожа е два пъти по раздразнена: заради бръсненето, от една страна, и, от друга, поради естествената склонност да реагира на агресиите чрез по-големи възпалителни явления.

В заключение

Кожата на младите мъже е по-дебела, по-гъста, по-еластична и по-стегната от тази на жените, като тази разлика намалява с възрастта. Бръсненето е агресия, която намалява защитната функция на кожата в зоните на бръснене. Тестостероните пречат за нормалното и́ възстановяване и предизвикват дразнения. Необходимо е да се помогне на кожата да се възстанови, подсилвайки защитната и́ функция. Кожата на мъжете е по-мазна - тя секретира повече себум, който е предразположен към окисляване и пречи на свободните радикали. Трябва да се подсилят защитните и́ антиоксиданти. Мъжете имат по-значителен подкожен обрат, т.е. кожа, която е по-слабо устойчива на топлина. Затова мъжете се потят по-бързо. Тези аспекти оправдават необходимостта от хладки, леки и не мазни текстури.