Целулитът - този досаден проблем

Няма жени без целулит... Няма целулит без жени...

Depositphotos 15373351 S 2015 1 Целулитът е типично женски проблем. "Виновник" за появата му са женските хормони - естрогени, които активират ензим, стимулиращ производството на мазнини. Почти всички жени стават жертва на целулита. Дори слабите и фини на вид дами имат целулит по ханша и задните части. При по-пълните представителки на нежния пол целулитът е почти навсякъде: по врата, корема, гърдите, ръцете, прасците и отново по ханша и задните части...

От адипоцид към целулит

Разпространението на целулита зависи от броя на адипоцидите (мастни клетки), които се предават генетично. Тялото съдържа между 5 и 25 милиарда мастни клетки, наречени адипоциди. При попълните хора този брой може да нарасне двойно. Размерът на адипоцидите зависи от степента на затлъстяване и от естеството на мастното депо (от 15 до 140 микрона). Обемът им е изграден от мастна капчица, много богата на триглицериди. В зависимост от хранителните навици и от физическата активност на индивида, въпросните клетки увеличават или намаляват обема си. Ако храненето е твърде богато на захари и на мазнини, а физическата активност е минимална или въобще отсъства, това подбужда адипоцидите да складират мазнини. На другия полюс: здравословното хранене, придружено от редовна спортна активност, подпомага адипоцидите да освободят натрупаните мазнини и да извършат липолиза.

Целулитът е враг на тялото и на организма.

Той поврежда тъканите, които обгръщат адипоцидите. Това води до свиване на капилярите, което пък възпрепятства нормалното оросяване на тъканите. Молекулите, необходими за пра-вилното функциониране, не до-стигат до адипоцидната тъкан и до съединителната тъкан, която я обгръща. Проблемът с оросяването води до натрупване на отпадъци от клетъчния метаболизъм, които не могат да бъдат отстранени.

Кожата, която съдържа целулит, не е гладка, тъй като включва в себе си вода и мастно натрупване. "Портокаловата" кожа се дължи на нарастване на размера на мастните клетки, което е свързано със складирането на мазнини и загубването на еластичността на съединителните тъкани.