Хранителните добавки – моден ефект или основополагаща тенденция

Biodobavki 6 1 Под термина хранителни добавки се разбира хранителни продукти, чиято цел е да допълват нормалния хранителен режим. Те са богати на хранителни вещества и други елементи, имат хранителен или физиологичен ефект, използват се самостоятелно или в комбинация. Нашата храна е лишена от необходимите за здравето микро-хранителни вещества. Изследвания сочат, че 20 % от хората днес консумират в различна степен хранителни добавки, като при жените консумацията е два пъти по-голяма, от-колкото при мъжете.

Една от най-важните причини за недостига на микро-хранителни вещества е ограничаването на калориите. Това се налага не само от модата да си слаб, но и от драстичното намаляване на физическата дейност, което ни принуждава на ограничим калориите (около 30 % за един век) и така ограничава набавянето на микро-хранителни вещества. Според хранителните режими на 2000-та, а именно 1500 kcal на ден, недостигът на тези елементи е неизбежен. Над 60 % от жените имат недостиг на калций, още повече е недостигът при подрастващите и тези на 30 години. Трябва да бъдат взети под внимание и други многобройни лишения - примерно от витамините от група В, С, олигоелементи при жените и подрастващите.

Според изследванията 28 % от интервюираните не използват хранителни добавки, тъй като не ги познават. 25 % не знаят стойността, която ще допринесат, а 63 % считат, че нямат нужда от тях. Заключението е просто: време е да се разширят познанията за хранителните добавки.

Интересът към хранителните добавки

Интересът към хранителните добавки е свързан с желанието на хората да поемат отговорност за своята хигиена на живот. Няма нищо чудно в откритието, че консумацията им е достигнала 19 % за 1 година и 50 % за 4 години. Главни консуматори са жените (2 жени на 1 мъж), като това е характерно както при младите жени, така и при по-зрялата възраст, при по-високо културно равнище. Най-често се споменава за витамини, но се появяват и антиоксидантите. Основният мотив е повишаване на тонуса и енергията (при 50 % от анкетираните). Другите отговори също са показателни: подхранване на кожата, ноктите, компенсиране на хранителното неравновесие, борба със стреса, подобряване на паметта, борба с меланхолията и др.

Какво съдържат всъщност хранителните добавки?

Сред основните съставки са:

 • Витамините: под това наименование се крият прости молекули, от които тялото има нужда, за да функционира, като дозите са в милиграми или микрограмове, и които човекът не може да си произведе сам. Витамините могат да бъдат доставени само чрез храната. Тя, от своя страна, може да бъде недостатъчно разнообразна, за да осигури адекватната нужда от витамини.
 • Минералните соли: по-малко крехки от витамините, те не са толкова незаменими за организма, тъй като участват в състава на костите, зъбите (калций), кръвните клетки (желязо), участват в нервната регулация (магнезий), хидратацията (натрий и калий), и енергията (фосфат)... Добавянето им се препоръчва при следните случаи: растеж, бременност, интензивна физическа дейност, менопауза.
 • Олигоелементи: олигоелементите имат нищожно присъствие в организма, но са необходими за многобройни биологични функции, както и за хормонални, метаболитни на ниво клетка. В тази категория са йод, флуор, цинк, мед, манган.
 • Антиоксидантите: освен някои витамини (С и Е) и олигоелементи (цинк и селен), и други вещества се борят срещу известните свободни радикали, които са истинска отрова за клетките. Някои растителни вещества се използват заради тяхното антиоксидантно действие.
 • Мастните киселини: това са основните съставки на хранителните мазнини (мазнина, масло, месо, риба). Някои от тях са наситени (консумират се по-често, смятат се вредни), ненаситени (които се борят срещи вредния холестерол) и полиненаситени или още основни, тъй като тялото не е способно да си ги произведе. Последните изпълняват много важна роля. В тази категория влизат растения като слънчогледа и др.
 • Растенията и техните принципи на действие: активните съставки на растенията, които са в основата на терапевтичното действие, се изолират и изучават.
 • Растително лепило: наличие при бряста. Това са лепкави и влакнести субстанции, които предпазват при храносмилателни раздразнения и възпаления.
 • Флавоноиди: успокояващи молекули, които осигуряват добрата циркулация на кръвта.
 • Anthocyanes: пигменти, придаващи на плодовете синкав, червен или виолетов цвят, подсилващи вътрешните стени на кръвоносните съдове.
 • Глюкозиди: молекули, които притежават най-често успокояващ ефект - според произхода и химичния си състав.
 • Серни глюкоциди:серни съединения, които благоприятстват отвеждането на отпадъците и подобряват чернодробната функция.
 • Сапонини: разделни на тритерпеноид и стероиди заради тяхното химично подобие с хормоните със същото име, имат силно действие върху мускулите.
 • Амер: ефикасни молекули при храносмилателни проблеми.
 • Каротеноиди: цветни пигменти, които днес се смятат за мощни антиоксиданти.
 • Фитостероли: представляват структурни аналози на животинския холестерол. Тази аналогия е отговорна за възпиране на абсорбирането на холестерола в червата.

Разнообразие при формата на хранителните добавки: хапчета, капсули и др.

Формата на представяне е изключително разнообразна. Всеки консуматор може де избере форма за свое удобство: капсули, хапчета, отвари, течности, пудри и т. н.

Капсулите притежават проста форма и бързо се поемат, важна е концентрацията на активните съставки. Чрез тях се избягва лошата миризма или вкус. Те са най-традиционната форма. Капсулите се използват за мазни вещества като Витамин Е и есенциалните мастни киселини.

Хапчетата са разпространени при витамините. Компактни са и позволяват директното поемане на пудрата, без да е необходимо използването на желатин. Могат да имат различна форма и не заемат място.

Трите основни цели на хранителните добавки

 • 1. Благосъстоянието: за постигане на добра форма и тонус (капсули с женшен; за храносмилателен комфорт (ампули от черна ряпа); за подобряване на венозната циркулация (отвара от червено грозде); за по-висок витаминозен статус (бирена мая и житни кълнове); за разтоварване на умората (капсули със страстниче).
 • 2. Отслабването: загуба на тегло с хипокалоричен режим, контролиране на апетита (малки дози пектин или морски водорасли).
 • 3. Красота: за да подготвите кожата за излагане на слънце (капсули с бета каротин или ликопен); подобряване състоянието на косата (комплекс от витамин В); за кожата (масло от пореч), и за ноктите (капсули с мая).

Какво да вземете в случай на...

... стрес, умора, период на физическо натоварване, загуба на тегло, целулит, проблемна или суха кожа, нарушения в съня, ставни болки, промяна на сезоните, затруднено храносмилане? За всяка ситуация съществуват различни възможности. Ето някои примери, за да знаете как да си помогнете (вж. таблицата).

Най-често избор на: Допълнение: Начин на действие Примери за дозиране
Умора от умствено натовар­ване Витамин С Женшен Сапонините на женшена стиму­лират физическия и интелекту­алния капацитет 2 суп.лъжици женшен пудра сутрин и    обед или 4 капсули - сутрин 3 седмици преди и по време натоварването
Период на стрес Магнезий Пшенични зародиши Богати на минерални соли /магнезий/ на олиго елементи и витамини /Е и В/, зародишите помагат за възстановяване от пренатоварването 1 или 2 суп.лъжици пшеничен зародиш    на люспи в храната - за 3 седмици
Период с физическо натоварване Витамин С Бирена мая Бирената мая изобилства от витамин В, необходим за енергий­ния метаболизъм 1 или 2 суп.лъжици от би­рената мая се добавят към яденето
Умора от загуба на тегло Зелен чай Морски водорасли и пек­тин Водораслите или фибрите бързо увеличават обема си с вода и създават чувство на ситост Капсули или пакетчета с чаша вода преди ядене, с мляко или с компот
Проблем суха кожа Комплекс от вита­мин В Комплекс от антиоксиданти /масло от пореч или нощна свещ/ Антиоксидантите /цинк, бета каротин, селен/ предпазват и подобряват кожата, докато линоленовата киселина от двете масла е носител на фосфолипиди, които придават еластичност на кожата От 1 до 2 капсули масло от пореч за 2 дни, от 1 до 2 хапчета или капсули от антиоксидантите на ден
Целулит Зелено кафе Червено грозде Подобряването на венозната циркулация благоприятства разграждането на мазнините и отвеждането на излишната вода По една капсула сутрин, обед и вечер червено грозде
Нару­шения в съня, безпо­койство. Магнезий хмел или пасифлора Съставките на тези растения /флавоноиди/ влизат във взаимо­действие и успокояват нервите, безпокойството и подобряват съня По време на трудния период се вземат по 2 капсули хмел - вечер с яденето
Ставни болки Калций коприва Копривата е интересен въз­становяващ елемент, който се използва при ревматизъм и в древната фармакопея Преди лягане. По 1 капсула пасифлора сутрин, обед, вечер с храна. От 1 до 2 капсули сутрин обед и вечер от копривата
Смяна на сезоните Олиго елементи прашец и копър Благодарение на аминокиселини­те, антиоксидантите и мине­ралните соли, прашецът придава тонус на организма, докато елементите на копъра улесняват отвеждането на отпадъци При всяка смяна на сезоните и в продължение на 4 седм. се вземат от 2 до 3 каф. лъж. от прашеца всяка сут­рин и 1 една ампула копър сутрин, обед и вечер
Затруд­нения с хранос­милането Аспирин Ангинар, черна ряпа Глюгозидите на черната ряпа благоприятстват работата на черния дроб, докато ангинарът стимулира образуването на жлъчката: по-доброто храносми­лане и отделяне позволява бързо да забравите за излишъка от храна и последиците от него Три дни се вземат от 1 до 2 ампули черна ряпа - сут­рин на гладно, 1 на обед и 1 преди лягане, 2 капсули анги-нар сутрин, обед и вечер с храната

Речник

За да направите своята селекция по-лесно и да намерите хранителните добавки, които да съответстват на всяка нужда, производителите използват различни термини, за да дават по-прецизни определения. Списъкът, който следва, е с най-разпространените термини:

 • Антиоксидант: позволява да се борим с окисляването на тъканите, нещо като „противоръжда" за клетките, борба с отрицателните ефекти от остаряването и болестите на дегенерацията. Диуретичен: благоприятства отвеждането на отпадъците, като увеличава уринарния дебит.
 • Пречистващ кръвта: почиства и дезинтоксира организма, често подобрявайки дейността на черния дроб.
 • Плосък корем: под този термин малко двусмислено се крият молекули, които регулират храносмилателни проблеми от чревен произход (образуване на газове, лениви черва и др.).
 • Дреньор: улеснява отвеждането на вода от бъбреците.
 • Разрушител на мазнини: изключително оспорван, този термин често ядосва специалистите по хранене и диетолозите, защото е смятан от потребителите за продукт-чудо, който топи мазнините без усилие. Молекулите, които ги съставляват, се разтапят, като действието е насочено към заоблените части на тялото и пречи за последващо натрупване на мазнини и за тяхната абсорбция от храните.
 • Отслабващи съставки: участват в режимите за отслабване.
 • Регулатор на апетита: благоприятства чувството на ситост, по-често механически, като натоварва стомаха с използването на фибри. Използва се при режимите за отслабване.
 • Стягане: свиване и съкращаване на тъканите.
 • Храносмилателен: който се отнася до храносмилането (по-точно, който го улеснява), подпомага чревния преход.
 • Аперитив: „събужда" или стимулира апетита, поемането на храна в случай, че е необходимо повишаване на теглото.
 • Тонизиращ: ускорява дейността на органите (жизненост, тонус) или увеличава енергията достатъчно за определен динамичен период от време.
 • Стимулант: който подпомага нервната дейност или увеличава енергията на органите еднократно и бързо.
 • Успокоителен: благоприятства съня и състояния на релаксация и почивка.
 • Чернодробен: свързан с черния дроб. Премахване на газове от корема и червата. Стимулиране функциите на черния дроб и улесняване на отвеждането на жлъчката.
 • Реминерализиращ, възстановяващ: има минерален произход, от олигоелементи или витамини.

Няколко съвета, за да използвате правилно хранителните добавки

1. Задължително е винаги да четете съветите за използване и предупрежденията на етикета на продукта. Задължително е да спазвате ежедневните порции, препоръчани от производителя. Не е необходимо, а дори е опасно да надвишавате препоръчаната доза. Не трябва да превишавате препоръчаната продължителност на използване на продукта с цел да оптимизирате действието му.

2. Персоналният избор е възможен само в случай, че много добре познавате хранителния си режим и своето физическо състояние. Например ако консумирате малко червено месо, помислете за добавка с желязо. Ако следвате диета, не трябва да пропускате допълнителния комплекс от витамини и минерални соли. Ако косите ви се късат, имате нужда от витамин Е.

3. Приемането на добавки е особено индивидуално в случаи на стрес, храносмилателни проблеми, мускулни усложнения, интензивни спортни състезания, при екстремни условия на времето, периоди с умствено натоварване, умора при пътувания, безсъние, намерение за отслабване...

4. Добре е да се консултирате със своя лекар (особено ако кърмите или сте бременна, или следвате медикаментозно лечение) или с друг компетентен специалист в областта на здравето (диетолог, фармацевт и др.).

5. Препоръчително е периодите на допълнителни грижи да бъдат с разумна продължителност.

6. Не се препоръчва да се вземат едновременно два типа хранителни добавки с едно и също действие или състав.

7. Ако става въпрос за поемане на витамини, минерали, олигоелементи или комплекс от хранителни вещества, внимавайте за точната доза на лечение.

8. И накрая, що се отнася за мястото на покупка: трябва да избягвате уличните търговци или интернет, тъй като произходът на продуктите там не е много сигурен, често са извън европейската легализация.