Как да постигнете оптималното си тегло и да го запазите

235011 1 Проблемът с наднорменото тегло има най-често две основни причини: липсата на енергиен баланс и лошите хранителни навици. факторите, на които се дължи обаче, са много: пропуснатите хранения през деня, обедите на крак, свръх натовареният график, стресът, семейният живот... Днес наистина не винаги е лесно да се храниш разнообразно и балансирано! Малко здрав разум ще ви позволи - чрез промяна на начина си на хранене, да повлияете на теглото и...на мисленето си.

10 основни идеи:

1. Опознайте себе си

Трябва да си направите лична равносметка и да сте наясно, че никой не качва "излишни" килограми без причина. Трябва да разберете защо точно сте напълняла. Това вече е началото на отслабването! Не трябва да се поставят невъзможни за постигане цели.

Задайте си още някои въпроси: "Мога ли да следвам тази диета за по-дълго време или ще я наруша след няколко седмици или няколко месеца?"; "Моментът подходящ ли е, за да се подложа на диета?"; " Нужно ли ми е наистина да отслабна?"...

Би било добре - на първо време, да си направите сама равносметка на положението.

2. Хранете се поне три пъти на ден...

Да следваш хранителен режим, означава да удовлетворяваш хранителните потребности на организма си, като му доставяш микроелементи, витамини и минерални соли, от които той има нужда. По този начин ще избегнете внезапното огладняване, анахроничните компенсации и най-вече - неуместните натрупвания под формата на мазнини.

3. Слушайте глада си

Качването на килограми може понякога да се дължи на лошото наблюдение на най-основните хранителни потребности. Неспособността да се прави разлика между глада и желанието да се яде е много често срещано явление.

4. Овладейте малките похапвания...

Малките похапвания могат да разбалансират сериозно както храненето, така и теглото, а дори и здравето! Трябва да разбере дали си похапвате, защото сте гладна, или го правите просто от удоволствие. Необходимо е да контролирате добре избора си на храна и да избягвате захарните изделия и по-мазните ястия. Помислете за хранителните добавки, които понижават апетита и оставят усещане за ситост.

5. Нужна е разумност за балансирания хранителен режим

За да отслабнете, трябва да знаете да ядете от всичко, но в определено количество, зачитайки своя апетит. Трябва да ограничите в известна степен някой храни и логично да предпочете пред тях други. По този начин ще имате нужда от по-малко липиди и прости глюкозиди, но от повече фибри, протеини, сложни глюкозиди и вода.

6. Следете начина на приготвяне

Някой начини за приготвяне на храна са за предпочитане: примерно на пара, на фурна, на уок, на грил, на хартия за печене, задушаване, краткотрайно варене...

7. Успявайте да се организирате

Приготвяйки менюто и листа за покупки предварително, добре е да избегнете безполезните изкушения и приготвената набързо храна. Може все пак да похапнете някое ястие по изключение или нещо непредвидено, за да си доставите удоволствие. За да се избегне демотивацията, не бива да се качвате на кантара повече от веднъж седмично.

8. Яжте бавно

Усещането за ситост трае само 20 - 30 минути след края на храненето. По време на този период може да хапнете доста повече от реалната нужда на тялото. Затова трябва да дъвчете добре храната - така също ще спомогнете за добро храносмилане без метеоризъм.

9. Не пресмятайте калориите

Не бройте безспирно калориите, които поглъщате, защото това е много задължаващо и социално неприемливо най-вече, когато сте навън. Като допълнение: тази мания ограничава безполезно незаменими ежедневно вещества (витамини, минерали, олиго елементи...), както и нужните ни да отслабнем вещества (протеини, бавни глюкозиди...). Настройте се за физическа дейност чрез растения, които ще ви помогнат да "изгорите" повече калории (зелен чай, гуарана...).

10. Съчетавайте правилно храните

Вместо да си забранявате една или друга храна, по-добре си дайте сметка, че може да си доставите удоволствие и да останете разумна, като съчетаете правилно отделните храни. Влакнините на някой храни (зелени зеленчуци, салатки, сухи зеленчуци... ) могат да забавят абсорбацията на мазнини, съдържащи се в други (пържени картофи... ) и затова изглежда разумно да се консумират съвместно. Някой хранителни добавки, които намаляват храносмилателната абсорбация на мазнини и захари, са полезни в "управлението" на случайните излишъци. Не на последно място, консумирайте захарни изделия за десерт, защото захарта, която съдържат, ще се "смеси" с останалата част от менюто и това ще промени тяхното въздействие.

А относно напитките, не забравяйте, че водата се съчетава добре с всички храни!