Красива и поддържана коса. Как да...

Portrait Brunette Girl Beautiful Hair Wallpaper 1680x1050 1 Кожата на главата се състои от дерма (дълбок слой) и епидермис (повърхностен слой). Космите са част от кожата на главата на нивото на дермата, понякога в група по два и три. Коренът на косъма, наречен фоликула, е свързан с мастна жлеза, която произвежда себум.

Видимата част на косъма е изградена от три слоя.

Отвътре навън:

 • - сърцевина
 • - кора
 • - кутикула (повърхностният слой на кожата, където клетките са вдадени едни в други)

Всеки косъм расте според свой ритъм.

Добре е да знаете, че:

- фазата на израстването трае средно две години при мъжа и три до четири, понякога и повече при жената - това важи за около 85 % от косата;

- фазата на покоя: три месеца (около 1 % от косата);

- фазата на падането: три месеца (около 14 % от косата)

Циклите на израстването и на падането са повлияни от определени фактори: генетични, хормонални, клетъчни, хранителни, емоционални. Цикълът на живот на косъма е като цяло четири години и включва средно 25 цикъла на израстване.

 • - на ден средно падат 60 косъма
 • - космите растат от 1, 5 до 2 см за около месец
 • - те могат да абсорбират вода или водни изпарения и да се надуят
 • - след шок - физически или психологически, ще минат 3 месеца, преди космите да започнат да падат
 • - цветът на косата се дължи на меланина - естествен пигмент, съдържащ се в кората на косъма
 • - косъмът е изграден от кератин. Балансираното хранене играе основна роля по отношение на здравето на косата
 • - кожата на главата на един възрастен наброява от 100 000 до 150 000 косъма

Сухите коси

Разпознайте сухата кожа на главата

Разпознайте сухата коса

Произход

Хората със сух епидермис обикновено имат суха кожа на гла­вата и сухи коси. По­някога кожата на главата е толкова суха, че провокира сърбежи и зачервявания. Може да бъде чувствителна към натиск. Ако прокарате една къдрица през пръстите си няколко пъти, тя остава нелъскава и чиста. Космите се заплитат лесно. Когато се раздвояват краищата им, се наричат цъфтящи коси. На тях трудно може да им се направи прическа. Често става въпрос за обезцветени, боядисани или трерирани коси. Най-често те са чупливи и безжизнени. Сухите коси може да се дължат на тироидната жлеза. Най-често обаче причините трябва да се търсят в генетичните пред­шественици, стреса, зле подбраните шампоани, твърде топлите изсушавания, неподходящите бои за коса, твърде дългото и интензивно сресване. Слънцето, вятърът, морската вода, хлорът, замърсяването, но­сенето на шапка също са причина за този тип проблем.

Мазните коси

Разпознайте мазната кожа на главата

Разпознайте мазната коса

Произход

Кожата на главата е мазна и блести. Може да отделя силна ми-ризма. В определени случаи мазните час¬тици се натрупват около основата на ко¬съма. Понякога могат да се появят малки пъпчици (себорейното акне). Хората, които имат мазен епидермис са често с мазна кожа на главата. Тя стои мазна и има тенденция да при-лепва към кожата на главата. Когато се прекара къдрица между пръстите се забелязва този проблем. Също появата на акне върху челото и в основата на косата може да сигна¬лизира за съществуването на мазна коса. Хората, които имат мазна кожа трябва да наблюдават отблизо за възможна хиперсекреция на себума. Той подтиска кожата на главата и се разпространява върху цялата коса. Този феномен може да се дължи на хор-монален проблем, но също на преумора, не-правилно хранене твърде богато на мазнини и захар, лошо функциониране на храносмила-телният апарат, на депресивно състояние, на емоционален шок, на някои медикамен¬ти...Тя може да бъде директно следствие от лоша хигиена на живот и липса на оксигенация, замърсяване на околната среда и упот¬ребата на неподходящи продукти за коса.

Различните типове кожа на главата и коса

Още от раждането на индивида природата на косата и на кожата на главата е определена. През годините тази първоначално зададена природа може да претърпи вариации, провокирани от хормонални промени -пубертет, бременност, менопауза, а така също и от физиологични дисбаланси, болести, стрес... Разпознават се три комбинации на кожа на главата и коса, обобщени като най-характерни: - мазна кожа на главата и мазна коса

- суха кожа на главата и суха коса

- мазна кожа на главата и суха коса

Коса

Мазна

Суха

Кожа на главата

Мазна

Себумът е в излишно количество. Кожата на главата е преситена. Излишъкът от себум може да до­веде до появата на пърхот и дори до падане на косата. Косата е мазна в корените и суха по дължината на косъма и в кра­ищата заради външни, неблагоприянти въздействия. Лечението е различно за кожата на главата и за косата.

Суха

Хидролипидният филм на кожата на главата е недостатъчен, не играе вече ролята си на защитник. Коса­та е чуплива, безжизнена и слаба.

Кризисни състояния

Пърхот

За да бъде третиран правилно този проблем, нужно е първо той да бъде дефиниран: дали става въпрос за мазен пърхот/мазна кожа на главата или сух пърхот/ суха кожа на главата.

Обратно на сухия и фин пърхот, който се отделя от сухата кожа на главата и посипва неприятно раменете, мазният пърхот образува струпеи. Те се срастват с мазната кожа на главата и провокират сърбеж. Ако се съмнявате в диагностиката, може да направите следния тест: смачкайте няколко пърхота между две попивателни или копринени хартии. Ако петното е мазно, става въпрос за мъртви клетки, обвити със себум, които се врастват в основата на косъма. Това е мазен пърхот. При липса на петно пърхотът е сух.

Косопад

Подновяването на космите се извършва под влиянието на природния ритъм. През пролетта космите никнат обикновено по-бързо и в по-голямо количество. През есента падането на косата е естествено подчерта¬но в сравнение с останалата част от годината. Необичайните и продължителни излагания на слънце също могат да обяснят повишеното падане на коса¬та, особено след завръщане от летен отпуск. Нормалното падане на космите е също функция на цикъла на косъма, а количеството е различно за все¬ки човек. По тази причина е твърде трудно да се конкретизира цифра, която вече би ви накарала да се обезпокоите. Все пак специалистите отчитат, че може да се говори за анормално падане на коса, когато човек губи на ден от 30 до 40 косъма. Някои специалисти приемат, че е нужно падналите косми да са от 30 до 100 дневно и това да продължава в течение на повече от три седмици. Подобен косопад няма как да остане незабелязан. За сметка на това обаче понякога предхождащите симптоми са по-малко очевидни. Например фактът, че космите никнат по-малко и на места са по-фини. За да се установи този симптом, е достатъчно да отскубнете няколко косъма от върха на черепа и от задната част, към тила. Ако сравните космите с лупа, може да констатирате значителни разлики в дебелината./

Произходът на косопада

Различават се два вида косопад:

прогресивно падане на косата: хронично или андрогенетично, от наследствен или хормонален произход

реактивно падане на косата

В първия случай еволюцията може да се забави, като се удължи цикълът на живот на косъма. Във втория случай е възможно да се въздейства, като се стопира падането и се стимулира растежът чрез подходящо лечение.

Реактивното падане на косата може да се дължи на:

- емоционална или физическа травма, понесена три месеца преди падането на косата

- хормонален дисбаланс

- хранителен дефицит, изразяващ се в липсата на калций, цинк и протеини

- раждане

- болест, стрес

- силна преумора

Себореята, излишъкът от себум и появата на пърхот могат да бъдат предварителни симптоми за падането на косата.

Чувствителна и раздразнена кожа на главата

Чувствителните кожи на главата са все по-често срещани. Чувствителността на кожата на главата се изразява чрез:

- субективни белези: сърбежи

- обективни белези: зачервявания и лющене на кожата

- непоносимост към определени продукти за коса

Задачата ни в случая е да помогнем на кожата на главата дa си възвърне спокойствието и комфорта, гъвкавостта, здравината, блясъка и силата на косата.

Внимание!

Не трябва:

 • - да се употребява неподходящ за типа коса шампоан
 • - да се мие косата всеки ден
 • - да се нанася шампоан в твърде голямо количество върху недостатъчно мокра коса
 • - да се търка силно косата при измиването
 • - да се измива косата във ваната, тъй като това не позволява елиминирането на мръсотията
 • - да се сресва мократа коса
 • - да се суши с твърде топъл сешоар

Косата и слънцето

На слънце косите страдат: стават сухи, чупливи, безжизнени и трудни за сресване. Някои коси се обезцветяват. Поради това косата трябва ефективно да се предпазва от неблагоприятните слънчеви влияния. Това може да стане с продукти, съдържащи UV филтър, който позволява ефикасно да се предпазва кератинът.

Трябва да се знае, че неблагоприятно влияние върху косите особено през лятото оказват морската вода и хлорът в басейните.

В началото при една хубава коса клетките са слепени по дължината на косъма, вдадени една до друга подобно керемидите върху покрив. Косата е гъвкава и блестяща. Под влияние на ултравиолетовите лъчи обаче повърхностните клетки се увреждат и чупят. Увредената коса става безжизнена и трудна за сресване.

Затова е необходимо:

- да се използва пяна със знак за защита, водоустойчиво олио

- да се възстанови структурата с възстановяваща маска, да се използва грижа с масло от карите

- да се подхрани, да се възвърне хидролипидният филм

- да се възстановят връхчетата на косата

Шампоани

Всички шампоани съдържат вещества с измиващи и почистващи свойства, пяни, емулсии. Шампоаните, които правят голяма пяна, обикновено раздразват кожата на главата и възбуждат анормално мастните жлези. Шампоаните, които се пенят малко, са най-меките и измиват добре.

Шампоаните и другите продукти за коса - леко киселинни или неутрални (pH 5 до 7), уважават нормално киселинната среда на кожата на главата. Това е важно, за да се запази защитният себум, защото бактериите не се развиват в киселинна среда, която за тях е враждебна.

Днес шампоаните имат и лечебна функция. За пред-почитане е шампоанът да се остави на главата за време от 2 до 3 минути.

Сухите шампоани

Те са изградени от талк, а той абсорбира най-вече мазнините, които се елиминират чрез разресване. Особено подходящи са за мазни коси. Най-добре би било да се употребяват при необходимост, защото иначе вредят на кожата на главата, като не и́ позволяват да диша.

Шампоаните за бебета

Техните субстанции - много омазняващи, компенсират липсата на защитен себум при бебето. Като цяло те са неефикасни при възрастните.

Шампоаните за обем

Те са специално насочени към фините коси, на които добавят обем.

Разкрасяващите шампоани

Те придават леки отблясъци и цялостен блясък на косата, благодарение на изсветляващата лайка, на потъмняващия кестен, на къната (рижави отблясъци) и на хинина (блясък).

Шампоани и балсами 2 в 1

Съдържат два продукта в един. Единият измива косата, другият улеснява разресването и придава блясък. Някои от по-старите измежду тях съдържат силикони, трудно разтворими или неразтворими във вода. Те увеличават теглото на фините коси и пречат на фиксацията при боядисаните.

Продукти за измиване

Добавят блясък, отражения или обем на косата. За гладка коса и за лесно вчесване

Нанасят се след шампоана. Помагат на повърхностния слой на клетките и правят косата гладка. Резулатът? Косата може лесно да се сресва.

Внимание!

Избягвайте:

 • - продължителните излагания на слънце
 • - стегнатите ластици
 • - неподходящите третирания

Специфични грижи

Подхранващи грижи. Възстановяващи, обогатяващи лосиони... Ползват се преди шампоана. Някои продукти се нанасят преди шампоана. Става въпрос за етеричните масла или есенциите от растения. Те са познати добре от дълго време заради техните антисептични, успокояващи, възстановяващи и подхранващи свойства.

Продукти, помагащи за възстановяването на структурата на косата

Балсамите

Нанасят се върху мокрите коси след шампоана. Имат подхранващ ефект. Подобряват повърхностното състояние на тъканите, улесняват разресването на косата и правенето на прическа. Изградени са на базата на протеини от соя, на мляко или коприна, на серамиди, на растително олио, на витамини. Могат да бъдат открити под различни търговски наименования - подхранваща маска, възстановяващ флуид, регенериращ серум...

Фризиращи продукти

Нанасят се върху чисти и изсушени коси. Разкрасяват косата и фиксират прическата.

Фиксиращи лосиони

Нанасят се върху суха коса. Помагат на косата и я предпазват от изсушаване или от друго термично третиране. Придават блясък и обем. Някои съдържат оцветител, позволяваш да се съживят естествените отблясъци на косата до следващото и́ измиване.

Лосиони и пяни

Нанесени върху суха коса, омекотяват и хидратират сухите, третирани и боядисвани коси (съдържат протеини). Предпазват косата от неблагоприятните външни въздействия.

Вакси, кремове, брилянтини

Те са на базата на естествена смола, обогатена и омекотена от растителни масла или ланолин. Нанесени върху суха коса, служат за моделиране на прическата. Трябва да се използват в малки количества, тъй като омазняват.

Лакове или фиксиращи спрейове

Позволяват да се оформи и да се фиксира цялата прическа. Употребени на сухо, подсилват действието на фиксаторите. Нанасят се къдрица по къдрица или върху цялостната прическа. Ако са с добро качество, се елиминират с разресването, без да изсушават много косата.

Да поддържаме добре косата си

Една нормална коса в добро здраве няма нужда от прекомерни грижи. За да запазите нейната жизненост и естествен блясък, достатъчно е да я поддържате чрез следните елементарни грижи:

- ежедневно сресване;

- масаж на кожата на главата преди всяко нанасяне на шампоан;

- ползване на шампоан, адаптиран към природата на косъма. Препоръчително е да се редуват шампоаните от една и съща серия, за да се избегне привикването;

- обилно измиване с хладка вода;

- един път в месеца преди нанасяне на шампоана да се прилага подхранваща грижа.

Сресването

Сресването стимулира кръвоснабдяването на кожата на главата. Косата трябва да бъде сресвана преди всяко измиване с шампоан или преди всяко третиране. Продуктите проникват по този начин по-лесно и косата расте по-здрава и по-жизнена. В същото време сресването елиминира мъртвите косми (в края на фазата на растежа косъмът неизбежно пада и е по-добре да съберете космите в четката, отколкото да ги оставите да се посипят върху дрехите), както и мъртвите клетки от кожата на главата. То разплита леко косата, прави я въздушна, отстранява остатъците от лак и от други наслоявания. Така подготвената коса не се разбърква по време на измиването и се разплита по-лесно след това. В същото време трябва да се знае, че твърде интензивните разресвания могат да увредят косата, най-вече ако тя е фина и слаба. Косата трябва да се сресва ежедневно, но четката трябва да е подходяща, а движенията да не са много енергични за фините коси. Не е желателно да се използва четка при мазна кожа на главата, за да не се подчертава секрецията на себум. По-добре би било в случая да се употребява обикновен гребен.

Техника на сресването

Сресването може да бъде извършвано едновременно с две четки. Как да стане това?

- наведете главата напред и сресвайте от тила към челото;

- сресвайте после от краищата към върха на черепа;

- вдигнете глава и завършете процедурата, като сресвате от челото към тила.

Помнете: Не трябва никога да сресвате мокри коси с цел да ги разплетете. В действителност мокрите коси са по-деликатни, отколкото сухите, и сресването рискува да доведе до тяхното късане. Гребен с широки зъбци разплита по-лесно мокрите коси. Започва се винаги от тила и от краищата, къдрица по къдрица, без да дърпате!

Необходимо е след всяко сресване да отстраните от четката мъртвите косми и да я измиете с хладка вода с малко шампоан.

Масаж на кожата на главата

Макар че достойнствата му са добре познати, масажът е често пренебрегван. В действителност масажът е благоприятен за кожата на главата и е най-добрият начин за доставяне на хранителни субстанции до корените на косата. Той елиминира пърхота и спомага за отстраняването на мъртвите косми, а освен това малко по малко дезинтоксицира кожата на главата. Масажът има успокояващ и релаксиращ ефект. Заради това той трябва да е част от редовните грижи преди всяко измиване с шампоан. Добре е да продължава около 3 минути. Това време се редуцира наполовина при мазна кожа на главата.

Начин на извършване на процедурата

1. Поставете ръцете върху тила и ги повдигайте нагоре към черепа, изтегляйки по този начин кожата на главата. Направете същото движение зад ушите и над слепоочията. След като сте изпълнили всяко действие два пъти, ще почувствате как една приятна топлина обхваща кожата на главата.

2. Изпълнявайте с пръстите на двете ръце кръгове от слепоочията към върха на черепа, после от тила към върха. След това от средата на челото към слепоочията и най-накрая - от средата на челото към тила, минавайки през върха на черепа.

3. Притиснете ръцете към слепоочията. Пръстите се събират и осъществяват кръгови движения, без да се местят ръцете. Само кожата на главата се мърда...

4. Притиснете ръцете към върха на черепа и раз-движете кожата на главата във всички посоки.

5. За да завършите, прокарайте пръстите от челото и слепоочията върху цялата глава към долната част на тила и на ушите.