Масажът - тази сладка лудост!

Remedial Massage 1 Масажът ще замени ли отслабването, толкова широко прокламирано в медиите? Изглежда да, ако вярваме на статиите в списанията и всекидневниците. В списание Le Nouvel Observateur Paris Ile-de-France е публикувана статия, посветена на масажа, под заглавието "Лудостта, наречена масаж".

Констатирайки, че все по-голям брой хора стават маниаци на тема масаж, журналисти от Le Nouvel Observateur са решили да проведат обширна анкета по този въпрос, забравяйки обаче да разпитат козметиците, които са не по-малко "историци" на тази практика от кинезитерапевтите. Журналистическият екип започва анализа, признавайки, че "да оставиш тялото си в ръцете на непознат, е нещо доста необичайно в нашата юдео-християнска култура". Читателите пък поемат една мислена разходка с гид на "планетата на масажистите и масажистките от столицата." А многобройните предложения буквално валят отвсякъде - от кабинетите по кинезитерапия, от хамамите и от салоните за красота...

Списанието не крие, че има доста самообявили се практикуващи, които имат твърде интересен "стаж" до момента: секретарка на дирекция, бивш счетоводител и дори програмист... С други думи, множество практикуващи, които са започнали този бизнес без необходимо обучение, а само с излезлите книги по въпроса. Разходката води читателя в планетата на масажа: "Свръхмодерни места, където можеш да откриеш тайните между епилацията и пилинга, японския шиатцу масаж, индийския аюрведически или китайски таоистки масаж". Всичко това включва подробното описание на различните масажни техники: "по японски, тайландски, индийски, калифорнийски, китайски, в офиса..", като се отбелязват силните им и слаби страни.

А въпросите валят: "Да бъдеш масажиран? Да, разбира се, но... от кого? Къде? Какъв вид масаж да избереш?". Авторите на статията напомнят, че "преди доста време кинезитерапевтите масажираха в техните кабинети, а козметиците моделираха тялото в салоните за красота."

Как тогава да направим своя избор? "Трябва да бъдат опитани множество различни масажи - шиатцу, аюрведически, калифорнийски, шведски, китайски, за да знаем какво обичаме и какво ни кара да се чувстваме добре. Облечени или голи, намазани с масажно олио? Нежен или с по-силен натиск масаж? Цялото тяло или само някоя част? Краката или лицето? Всеки трябва да открие своя източник на наслаждение!" обяснява статията. Предупреждава се и за рисковете, които масажът носи. Понякога се случва да се намирате "в студена и неуютна стая, която няма никога да ви подтикне към релаксация", защото "масажът не е една ласка и дори понякога причинява болка." Може да се случи дори "професионалистите да насинят някой гръб... "

900 Doppelmassage 1 Точно това уточнение се съпровожда от въпроса "Кой има истинско право да масажира?" "Това е една история на думите", отговаря всекидневникът. "В салона за красота ви предлагат "извайвания", "релаксации" и други "докосвания". Тази история на думите е причината "за война, която противопоставя масажистите на кинезитерапевтите, защото кинезитерапевтите защитават със зъби и нокти монопола си..."

Интервюирана, една от техните представителки продължава да брани тезата си, като заявява, че "масажът може да бъде практикуван само от дипломираните държавни кинезитерапевти в противовес с масажистите, които смятат, че "немедицинският масаж не е в противоречие със закона."

Юрисдикцията изглежда върви постепенно към прекратяване на монопола, тъй като от 15 дела кинезитерапевтите са изгубили 10, сочи статистиката.

В заключение: може би е добре, че козметиците също са част от тази лудост, наречена масаж. Клиентите на салоните за красота знаят добре, че могат да намерят истински и хубави масажи за успокоение... Близо до тях, в кабината на техния козметик. В действителност тази "сладка лудост" е синоним на нещо прекрасно и изключително!