Можете ли да разпознавате уханията

Heightened Sense Of Smell 722x406 1 Обонянието, едно малко познато сетиво

Зрението, вкусът и слухът са част от сетивата, за които се знаят много неща. Обонянието обаче и всичко, което навлиза в олфактивния свят, е малко известна област от нашата сетивна вселена. Петото сетиво е малко познато. При все това ние си спомняме много по-дълго за един парфюм, отколкото за едно изображение или вкус, защото подсъзнателното измерение на уханията е от основно значение. Гениалният философ и учен д-р Зигмунд Фройд пръв говори сериозно за обонянието. Според него еволюцията на обонянието е свързана с цялостната еволюция на човечеството. Когато човекът се е придвижвал на четири крака подобно на животните, себеподобните са се подушвали един друг. Когато в еволюцията си човекът се е изправил на два крака, естествено е спрял да подушва подобните нему индивиди. Фройд определя този процес като органически поврат, който отваря пътя към цивилизацията. У хората ароматът докосва дълбоко първичното начало и играе главна роля в любовната и сексуална връзка, от една страна. От друга страна, олфактивната връзка майка - дете има силно влияние върху подсъзнанието и е твърде необикновена. Новороденото има способността да разпознава миризмата на майка си още от раждането и в този смисъл съществува истинско олфактивно очарование между майката и бебето. Обонянието е част от нашето подсъзнание през всички етапи от живота ни, без разлика в пола. Мъжете си спомнят за парфюма на тяхната майка, а младите момичета - за този на техния баща, влюбеният - за този на първата си любима, защото ароматът е неразделна част от емоционалния спомен.

Как работи обонянието?

Всичко минава през носа - един изключително чувствителен орган, който може да възприеме хиляди ухания. Според учените - близо 10 000. Благодарение на него ние помирисваме всякакъв вид аромати: приятното ухание на парфюма, това на горещия шоколад, на цветята.. Обонянието ни позволява да помирисва-ме, да възприемаме, да разпознаваме всякакви аромати - дървесни, плодови, амброви, свежи, чувствени, мускусови, ванилови, сладки, нежни, т.н. Благодарение на паметта можем да анализираме новото ухание, да го сравним с тези, които вече познаваме и с тези, на които прилича. Една приятна лична алхимия!

Защо нашият нос усеща ароматите?

За да може носът да усети мирис, e необходимо нещо познато (ягоди, цветя, горски храсти и т.н.) да освободи във въздуха няколкостотин молекули. Тези молекули минават през мембраната на носа - тя е не по-голяма от 4 кв. см. Човек притежава 10 милиона специализирани клетки само в носа си!

Пътят на обонянието до мозъка

Ароматните молекули се разтварят по продължение на стените на носа, които са покрити със слуз. Същите тези молекули се обединяват със сетивните клетки в ноздрите и разпространяват информацията благодарение на сетивните нерви до олфактивните корени на нервите в мозъка. Целият този процес се осъществява за една хилядна от секундата! Ароматът ни обгръща и ние го приемаме, кимайки с глава, или го отхвърляме, правейки гримаса. В повечето случаи не оставаме безразлични.

Аромат, как ни пленяваш!

Сетивото, чрез което възприемаме уханията - обонянието, често остава на заден план в сравнение с вкуса и зрението. Почти невъзможно е да опишеш аромат на някого, който не го е помирисвал. Затворете очи, помислете за едно цвете или за уханието на вашата къща и опитайте да го опишете. Трудно, нали? В повечето случаи ние го сравняваме с възприятието на друго сетиво или с емоцията, която то провокира: отвращение, радост и т.н... Въпреки че съществуват седем основни категории аромати - ментови, флорални, етерични, мускусови, смолисти, зловонни и кисели, обонянието е сетиво без думи, мистериозно, неопределимо. Обонянието и емоцията са тясно свързани и това е сигурно една от причините за тази олфактивна памет, която ни следва през целия живот и не ни оставя да забравим още топлите сладкиши, приготвени от баба или пък парфюмите от цветя, напомнящи за градината във вилата на наша приятелка.

Защо обичате тези аромати повече от останалите? Олфактивните спомени присъстват най-дълбоко в нашия мозък. Трудността да намерим думи е резултат от тази силна емоция, усетена при преминаването покрай определни ухания, които са ни скъпи и лични. Всъщност става дума за един уникален речник, който обаче не служи за нищо, тъй като всеки човек усеща по-различен начин аромата на една роза. Парфюмите са най-добрият пример. Точно както един парфюм не мирише по един и същ начин върху кожата на двама души.

Как да тренирате вашето обоняние?

Колкото повече помирисвате, толкова по-добре се научавате да разпознавате уханията. Нужно е да се въведат олфактивни курсове - нещо по подобие на училището за рисуване. Развитието на това сетиво ще ви донесе огромна радост, позволявайки ви да прецените вашите способности по отношение на парфюмерията. Често казват, че обонянието върви ръка за ръка с вкуса. Всички големи парфюмери и готвачи ще го потвърдят. Когато се създава парфюм, това напомня за рецепта. В действителност веществата, които се използват, често са същите като в кухнята.

Подгответе вашия нос

За да можете добре да опознаете един парфюм, вдъхнете го добре и намерете думи, които да му приличат. Задължително е предварително да подготвите вашия нос.

За целта:

- избягвайте употребата на продукти за нос. Те повреждат обонянието;

- пушете малко или по-добре не пушете въобще. Тютюнът пречи на олфактивното възприятие;

За професията на парфюмера

Да се създаде оригинално ухание, е мечта на всички влюбени в парфюмите. Не всички обаче имат този шанс. Какви са необходимите качества, за да развиете способност да разпознавате ароматите? Очевидно е нужно да притежавате определена чувствителност, да знаете как да уловите всичко, което се доближи до вашия нос. Някои носове например винаги са имали способността да помиришат това, което ядат. За да развиете способността да разграничавате уханията обаче, са нужни въображение и креативност. Това е същата разлика, която съществува в музиката между един добър интерпретатор и един композитор, способен да чуе в главата си мелодията, която не е записал още на хартията. Или пък в кухнята на един голям готвач и неговия помощник, способен да интерпретира рецепта, която никога досега не е правил.

Знаете ли, че:

Олфактивната способност намалява с възрастта;

Жените като цяло са по-чувствителни на ароматите;

За да бъдат възприети чрез обонянието, молекулите трябва да бъдат разтворими и изветряващи.

Един сух нос е нечувствителен към уханията.