Мъжът и неговата кожа

ThinkstockPhotos 464708624 1 Задавали ли сте си някога въпроса каква е разликата между кожата на една жена и тази на един мъж?

Най-голямата разлика между кожата на мъжа и жената се състои в процентното съдържание на хормони. Хормоните имат по-голям ефект върху кожата на мъжа. Тя е по-дебела. Колкото е по-дебел слоят колаген, толкова кожата е по-твърда.

Кожата на мъжете е no-мазна, тъй като хормоните оказват голямо влияние върху мастните жлези, които функционират още от пубертета чак до 70 - 80-годишна възраст. Процентът на хормоните при мъжете се запазва доста висок през целия им живот.

Затова:

1. Мъжете се потят повече, тъй като потните жлези реагират по-добре на мъжките хормони.

2. Мъжете имат повече косми по лицето и тялото си, отколкото жените, но имат по-малко коса.

3. Мъжете остаряват по-бавно от жените. Това отчасти се дължи на всекидневното премахване на космите, на което е подложена тяхната кожа при бръсненето. Човек отдава по-малко внимание на годините на един мъж, отколкото на годините на една жена. Освен това остаряването носи на мъжете известна доза чар. Накратко казано, при някой от представителите на силния пол брадата прикрива състарените части от лицето, които една жена на същата възраст няма как да скрие.

4. При жените мастните пори функционират по-малко още от менопаузата. Мъжете произвеждат повече хормони и за по-дълго, затова те често срещат проблеми с кожата и е необходимо да се полагат ежедневни грижи. Салициловата киселина е отлично средство за борба с тези малки недостатъци и това е причината тя да е толкова често срещана в козметичните продукти.

С годините кожата изгубва своята гъвкавост и здравина. Знаците на състаряването се появяват почти едновременно и при двата пола. Въпреки това с годините мъжете, които се излагат на слънце без предпазни мерки, са подложени на преждевременно състаряване (кафяви петна по тялото и лицето, следи от разрушени кръвоносни съдове...).

Видът на кожата е истинско отражение на това, което се случва вътре в тялото. Дехидратираната кожа ще го покаже веднага (загубата на еластичност...). Ето защо е много важно тя да бъде винаги добре хидратирана.

Освен това след един хубав сън през нощта (валидно е за всички) на сутринта кожата е в прекрасна форма: отпочинала, свежа и блестяща от здраве.

Трябва да се знае до каква степен пушенето има ужасни последици върху кожата. Именно то е причината за преждевременното и́ състаряване. Това прави тена по неясен, лицето изглежда уморено и безжизнено. Много мъже имат проблеми при бръсненето: техните косми поникват във всички посоки, което прави бръсненето трудно и причинява порязвания или леки възпаления. Ето защо е необходимо мъжете да подготвят добре кожата си за бръсненето. Добре е да се бръснат след баня. Образно може да сравним космите със спагетите: много по-лесно се режат, когато са мокри, а не когато са сухи...

Тези, които имат наистина проблем с поникването на подкожни косми, да опитат метода с лазер. След няколко сеанса той ще изтъни косъма и ще го направи по-лесен за измъкване.

За да попречите на появата на тези подкожни косми, може да ексфолирате кожата всеки ден, за да я почистите от мъртвите клетки. Ако се възпалявате след бръснене, трябва да използвате хидратант, който успокоява „огъня" от бръснача, за да можете да се бръснете без проблем на следващия ден. Много от мъжете предпочитат да не се бръснат през уикенда, за да оставят кожата си да диша!