Осветление в центъра за минерални процедури

Stones Candles Aromatherapy Spa Water Bamboo Massage 67321 1920x1080 1 Центърът за минерални процедури е полисензорно пространство. Въпреки всички грижи, положени за неговата декорация, към осветлението твърде често се отнасяме лекомислено. Не забравяйте обаче, че тъкмо осветлението е главен елемент от появата ви... на сцената. И така: вдигнете завесата!

Центърът за минерални процедури може да сравним с театър, в който се появяваме, демонстрирайки нашите емоции и нашия ум. Този своеобразен "хепънинг", каквито са минералните процедури, се нуждае от артист-осветител. Представяте ли си един местен ритуал в Сиам под бледото осветление на... две неонови тръби?...

Улавянето на светлината е наистина много тънка игра. Въпреки това обаче за нея може би сте повече подготвени, отколкото дори самите вие предполагате...

Замисляйки осветлението на вашия център, по-често си повтаряйте всички онези послания, които искате да достигнат до вашите клиенти. При подбора на осветлението забравете чисто техническите аспекти на инсталацията. Това е работа на вашия човек по поддръжката.

Много създатели на центрове за минерални процедури имат истински ценен инстинкт за светлината, но не го осъзнават. На практика става така, че те се оставят в ръцете на декораторите, които действат предимно според техническия план. Правило: Не се оставяйте да ви налагат осветлението, а следвайте инстинкта си! Ако не успеете да създадете посредством осветлението един различен и интересен център, ще обезкуражите и персонала, и клиентите. Разбира се, осветлението в една зала за процедури трябва да е непременно меко. Не забравяйте обаче, че една мрачна стая с постоянно и монотонно осветление прилича повече на мавзолей, отколкото на възстановителен център.

Няма нужда да ставате експерт по осветлението. Научете обаче малко повече за него. Това ще стимулира въображението ви и ще ви позволи да изберете най-подходящите визуални ефекти във вашия център.

Дневната светлина

Да създадеш светлинен ефект, понякога е твърде просто. Можете да използвате дневната светлина, за да осветите умерено ключовите места от вашето помещение - примерно приемната. Можете да създадете слънчев ефект, като разпределите светлината на части по ъглите на помещението. Да задържите естествената слънчева светлина, изглежда като красива мечта, но това е напълно достъпно в днешно време. Постига се благодарение на работата на слънчевите тръби, снабдени с огледала, които разпръскват дневната светлина във вътрешността на помещението. Е, тази система си има и своите недостатъци. Тръбите вероятно ще действат по-ефикасно в естествено осветените от слънцето райони, отколкото например в северните. Освен това колкото и силно да е естественото осветление, то отслабва на свечеряване.

Какво ни казва погледът в историята? Да видим осветлението на ирландските замъци. Те често изглеждат внушителни и величествени на външен вид, създават усещането за простор, но когато се свечери, вътре става мрачно и страшно. Затова прозорците им са снабдени с прожектори, които се пускат в края на деня и осветяват стаите. Този вид решение е интересен за един съвременен център за минерални процедури, тъй като дава възможност да снабдите прожекторите с филтри за специални обстоятелства. филтър с кехлибарен цвят, например, ще допринесе за една благоприятна и отпускаща обстановка, отлична за вечерни процедури с минерали.

Оптически илюзии

Колкото и привлекателно да изглежда решението да осветите вашия център за минерални процедури по естествен начин, то се оказва неподходящо за повечето от помещенията и особено за тези, които се намират на партера (на една десет етажна сграда например) или в подземие. Такива са случаите със старите хотели, строени когато още не е имало центрове за минерална терапия. Те също искат да влязат в крак с модата, но не разполагат с друго помещение, освен подземието. Следователно сме принудени да разчитаме на илюзията и на пресъздаването на естествения светлинен ефект. Някои центрове разполагат с лъжливи прозорци, осветени отвисоко с неон и електрически лампи, за да имитират естествена обстановка.

Големите неонови павета на таваните също могат да се трансформират. Достатъчно е да ги поставите зад сменящо се необработено платно. Светлината, проникваща през платното, ще бъде мека и равномерно разпределена. Осветлението може да бъде използвано също и за разделител, за да изпъкнат някои части от интериора. Това може да се използва в залите за отдих, в които трябва да цари отпускащ полумрак, подчертан тук-таме от електрически лампи, чиито светлини засилват усещането за интимност.

Разхубавете клиентите си

придават на кожата топъл и ясен отблясък. Днес съществуват нови огледала с електрически тръби по тях, които осветяват буквално всяка сянка по лицето.

Правило: Мислете за вашата клиентка, която след минералните процедури ще бъде с прическа и грим! Колкото по-красива се почувства тя, колкото по-доволна ще остане от вашето обслужване, толкова по-скоро ще се върне отново.

За да постигнете ефекта "филмова звезда", обградете вашето огледало със светлина. Поставете осветлението зад огледалата, така всичките ви клиенти ще се почувстват възвишени. Фризьорите винаги са обичали халогените, тъй като тяхната светлина подчертава цвета на косата и разиграва всички отражения.

Правило: Помнете, че ако се използва самостоятелно, халогенната светлина придава на кожата студен и по-малко привлекателен вид.

Изобретателно осветление

Идеите преди всичко! Те просто трябва да се раждат в името на успеха. Така например френски собственик на център за минерални процедури в Лондрес осветява своето помещение по начин, все едно в него се провежда модно ревю. Той редува последователно бляскава светлина и мрак, като определено търси оригинален начин да провокира емоциите.

"Обичам да подчертавам елементите от декора театрално", признава новаторът. Той е "облякъл" в цвят и мрак и стената, с която завършва входният коридор, създавайки усещане за мистериозна обстановка. Не е пресилено да се каже, че днес все повече и повече създателите на центрове за минерални процедури се интересуват от осветлението. Една асоциация в Бостън е създала осветление, снабдено с червени, зелени и сини диоди, които се комбинират и разпръскват повече от 16 милиона цветове! Осветлението може да бъде постоянно, да сменя верижно цветовете или бързо да премигва от цвят в цвят последователно, създавайки своеобразна хармонична атмосфера.

И пак за идеите! Потърсете ги във вдъхновението. Дори не усещате, че понякога то е съвсем близо до вас. Отворете очи и вижте какво правят в дискотеките! Осветлението, което святка и примигва в ритъма на техномузиката, може да бъде реализирано и при по-бавна и отпускаща музика, при спокойна обстановка.

Зачитайте зоната за разпускане

Правило: Три от първите пет метра във вашия център за минерални процедури представляват зона за разпускане. Клиентите не се интересуват от зоната за продажби в този момент, защото са достатъчно заети да се адаптират към новото обкръжение, в което са се озовали. Повечето от собствениците разполагат точно тук щандовете за продажба, изхождайки от разбирането, че докато чакат реда си, клиентите ще хвърлят по едно око на продуктите им. Тук осветлението може да бъде вашето оригинално решение. Направете го такова, че да привлече вниманието на клиента, но без да го стъписва!

Накратко: за да замислите вашето осветление в оригинален и печеливш стил, черпете идеи от собствения си емоционален запас. Отбелязвайте си всичко, което ви привлича или отблъсква като клиент. Мислете за спокойствието, което сте усетили, когато сте вечеряли примерно в онзи прекрасен ресторант с розови светлини във Виена или когато сте били на площад "Аристотел" в Гърция, на разходка край морето. Разпускаща разходка... Това са емоциите, които бихте искали да придадете и на вашите клиенти. Може да го направите! Вие познавате цветовете, тяхното значение и символика, обичате да играете със сенки и светлини...Вие сте готови да прегледате отново осветлението на вашия център за минерални процедури.

И не забравяйте никога, че емоцията винаги трябва да е водещото начало. Тази емоция, която ще предизвикате у вашите клиенти чрез обстановката, чрез вашата ловкост. и изкусното владеене на светлината!

Осветлението и хигиената: голямата битка

Да поддържаш строга хигиена в центъра за минерални процедури не е толкова лесно. Няма да припомняме всички процедури за дезинфекция, почистване, подреждане, които трябва да сте усвоили перфектно в тази професия. Мислили ли сте обаче за осветлението? Правило: Микробите виреят във влагата и мрака. Така че можете да удвоите осветлението във всички по-влажни помещения. Ако са изложени на по-силна светлина за определено време, вероятността в тях да се развият микроби ще е по-малка!