Подобрете качеството на вашия масаж!

Where Can A Diploma Of Remedial Massage Take You 1 Книги, обучения, стажове, формации, всякакви неща от този сорт... Тези измежду вас, които искат да подобрят успеха си, имат затруднения в избора. Дали обаче истинската тайна не е в нас самите? Ние сме избрали две упражнения, които ще ви помогнат да постигнете успех. Няма да ви струва нищо повече от това да помолите някоя от вашите клиентки да се превъплъти в ролята на "опитно зайче"...

И така... Току-що настанявате своя клиентка в кабината за масаж. Дамата се изтяга с въздишка на удоволствие, предвкусвайки магическата почивка, която си позволява един път месечно. Точно в този момент един писклив смях, едва поносим, отеква в съседната кабина. Клиентката подскача, брутално откъсната от състоянието на покой, в което се намира: "Какво става?" "Нищо, просто още един масаж в съседната кабина", въздъхвате уморено, проклинайки тихо архитекта, който е забравил за акустиката на института. Протягате ръка, за да увеличите звука на музиката за релаксация, но и това не помага. Кабината до вас е останала последният салон, в който се бърбори...

Не е ли изключителен случай, напомнящ карикатура? За жалост, е самата истина. Всеки от нас се е сблъсквал поне с един случай, в който масажистката е била толковаприказлива, че е разваляла цялото удоволствие от масажа със своето бърборене.

В същото време един масаж, преминал в пълно мълчание, може да се окаже смущаващ, дори дразнещ. Мари все още си спомняше за онзи масаж, който технически беше изпълнен перфектно, но... Масажистът едва и́ каза добър ден, отговаряше и́ с половинчати думи и започна процедурата с каменно изражение на лицето. По време на масажа Мари се почувства все едно, че е лишена от човешка същност. Със същия успех можеше да бъде някой манекен от витрината, спомня си тя... "В един момент той се отдалечи от мен и излезе от стаята, без да каже и една дума. Аз не знаех дали беше отишъл да търси нещо, или процедурата беше свършила. След 20 минути все пак реших да стана и да се облека. В действителност той беше отишъл да прави йога в едно съседно помещение и аз наистина имах усещането, че му преча, когато поисках да си платя..."

Съществува ли идеален масаж?

Тези два толкова различни примера (от опит) ни отвеждат до съществения въпрос: Какво представлява един добър масаж? От гледна точка на клиента (този, който ползва услугата), имаме една малка идея: за дълбок релакс, тонизиращ и подготвящ вашата клиентка да се противопостави ефикасно на "външния свят". А от ваша гледна точка... ?

Ние сме описали тук няколко прости метода за подобряване качеството на вашия масаж. Старателно приложени, тези техники ще ви позволят да станете професионалистката, която всички търсят. И, между нас казано, по дяволите скромността... Вие също имате желание да станете най-добрата! Направете го!

Първо основно правило: Останете концентрирана върху вашата клиентка Дали вашият син е скъсан на изпит, дали някой ви е откраднал колата, или вие току-що сте спечелили от тотото, вашият личен живот трябва да остане зад вратата на кабината за масаж. Тръгнете от принципа, че вашите преживявания - колкото и да са вълнуващи, не интересуват въобще вашата клиентка. Тя ви плаща, за да се занимавате с нея, а не за да слуша вайканията ви или радостните ми изблици. Представете си какво и́ е на Мирел, която, дошла да изпита един нов масаж шиатцу (междувпрочем изключително успешен), трябва да слуша как масажистката и́ се оплаква цели 50 минути заради ниската си заплата, заради естетиката, коя то вече не била това, което била едно време... "Просто накрая дори нямах никакво желание да и́ дам бакшиш. Ако тя искаше да ме накара да я съжаля, не успя!..", дразни се младата жена, спомняйки си този случай.

Преосмислете масажите, които правите! Не приличат ли те повече на един обяд между приятелки, отколкото на истинска грижа за клиента? Или не сте ли прекалено мълчалива, изгубена някъде между вашите собствени мисли? Изгубена до такава степен, че е нужно да се ощипете, за да си спомните, че в крайна сметка правите масаж в този момент?

Разсеяността или бърборенето са достатъчен знак, че вие не сте изцяло в това, което правите. физически сте там, но вашето съзнание е другаде. Защо Жижи, една от моите приятелки, има толкова голям успех в института си? Непоправима бъбривка по характер, тя се променя изцяло, влизайки в кабината. Даже с мен говори само за необходимите етапи по протичането на масажа, доставяйки ми пълна релаксация още от началото на сеанса, насочвайки изцяло вниманието към този идеален обмен на енергии, който представлява истинската добра грижа за тялото. И става отново онази позната буйна Жижи веднага след края на сеанса.

Един добър масаж на тялото трябва да носи истинско спокойствие

Задължително е:

  • Вие сте напълно съзнателни и се намирате из цяло в настоящето
  • Напълно сте наясно с физическото и емоционалното състояние на вашата клиентка
  • Вие сте напълно наясно с енергийната връзка, установена помежду ви през времето, което прекарвате заедно в кабината

Казано с други думи, трябва да развиете способността си да разбирате какво се случва извън вас, да останете съпричастна с удобството и нуждите на клиентката, която масажирате, и да абстрахирате възприятията си от това, което ви заобикаля! Това изглежда малко сложно, може да изпитате трудност да го приложите на практика, но след като веднъж свикнете, ще го включвате инстинктивно в масажа. Един от най-чудесните професионални опити, които съм могла да изживея, не е бил в международен луксозен хотел, нито в някой от най-луксозните естетични центрове - места мечта, които съм имала късмета да посетя професионално. Случи се в Сингапур в един малък day spa. Жената, която ме масажираше, изглеждаше много щастлива от това, което върши. Тя беше изцяло на мое разположение, без да стига до безполезни приказки. Техниката и́ беше необичайна, това, което правеше, бе много различно и отпускащо. Тя успя да ме отпусне изцяло и тала след 5 дни на изтощителни пътувания, бизнес-срещи и часови разлики за първи път наистина почувствах, че съм център на внимание на някой друг.

До такава степен се отпуснах, като че ли преживях нещо мистично. Същата вечер се качих на самолета си, но не усетих пътуването да е тежко, чувствах, че все едно аз летя в облаците. Все още се усещаше ефектът от сеанса - успях да спя цели 8 часа от 12-часовия ми полет, което не ми се беше случвало никога преди! Дали тази жена беше изключителна масажистка? Може би не. Но тайната на компетенцията и́ се заключва в едно качество, слабо практикувано в днешно време: концентрацията. В нашето забързано ежедневие много често не присъстваме съзнателно в това, което вършим. Спокойно, нищо не е загубено! Разбира се, за да се достигне това идеално равновесие, това присъствие в момента, се изискват тренировки. Колкото повече практикувате, толкова повече шансове имате да станете изключителна професионалистка.

Дишайте!

Както пилотите на самолети преди излитане, така и вие, преди да започнете масажа, отделете няколко секунди, за да направите личната си check - листа. Как да дишате? Вдишайте дълбоко, изпълнете белите си дробове с въздух, вдигайки главата, и издишайте бавно. Вдишайте отново, но като гледате към пода тоз и път. Нека енергията ви премине през цялото тяло и излезе през краката ви към пода. Това дишане напълно ще ви помогне да се концентрирате. Тези няколко секунди, отделени на упражненията за дишане, ще ви помогнат да се съсредоточите в настоящия момент. Ако можете да "присъствате интензивно", докато правите масаж, помислете и за печалбата, която ще извлечете от това вие самата!

Подсигурете вашата кабина за масаж

Shutterstock 124465501 1024x683 1 Наблюдавайте сега вашата кабина. Дишайте. Каква енергия плува в стаята ви днес? Представете си, че чувство на доверие, на сигурност и внимание се излъчват от вас, за да напои стените, пода и даже чаршафите и маслата ви. Визуализирайте лъчите светлина, излъчвани в стаята, дори навън да е мрачен есенен ден. В момента, в който сложите ръце върху клиентката си, вярвайте как благодарение на познанията, които имате, ще приложите най-ефикасния начин за осъществяване на масажа!

Концентрирайте се върху масажа

Как искате да останете конкурентоспособна, ако разказвате на клиентката си детайлите от филма, който сте гледали предишната вечер? Ако чувствате, че сте разсеяна от таблото, красящо кабината, се концентрирайте незабавно върху ръцете си. Влезте в ритъма на масажа. Може би е отличен, но може и да сте на автопилот, и да правите само едни и същи движения. А може и да сте толкова бърза, че на клиентката ви да и́ е трудно да си спомни кой пръст на крака или на ръката сте и́ масажирали само преди малко. Поемете контрола над вашите движения, като същевременно останете концентрирана в настоящето. За да се упражнявате ефикасно, ще ви е нужна доброволка, която ще ви услужи с гърба си. Най-доброто решение би било, ако се упражнявате върху друга масажистка, като си сменяте ролите. Така тя би могла да коментира съвсем точно различните етапи от грижата.

Вътрешното възприятие

Трябва да успеете да се концентрирате едновременно върху вас, върху клиентката си и върху вашето отношение по време на този един час на масажа. В началото не е лесно, но е много важна стъпка. Нищо в нашето обучение не ни подготвя изцяло за това, което се случва в нас, нито за този неспиращ диалог между вътрешното и външното възприятие, което можем да имаме за един друг човек. Прекарваме цялото си време в анализиране на знаците на външното възприятие, усетени чрез петте ни сетива: зрение, слух, вкус, обоняние и осезание. Ние развиваме много по-малко вътрешното си възприятие, за да познаваме капацитета на нервната си система, която управлява вътрешното състояние на тялото ни, и затова, ако изгубим способността си да знаем какво се случва вътре в нас, как можем да се надяваме да разберем какво се случва у някой друг?

Събуждането

Събуждането е техника, която ви връща в бодро състояние - в добрия смисъл на думата. Така вие се научавате да ставате реално съзнателна във всеки един момент от вашата дейност оттук нататък. Да отворите чувствителността си към всички елементи от масажа ви, изисква истинско събуждане, позволяващо да се разпознаят всички елементи, които участват в този настоящ момент. За вас това означава да запазите ясното съзнание коя сте в същност, като същевременно внимавате и следите за състоянието на вашата клиентка. Това означава също, че вие оставате съзнателна за връзката, която съществува между вас през цялото време на масажа. Със съвсем малко тренировки вие ще почувствате прилив от тез и недоловими и постоянни промени: пулсирането на тялото, студа, топлината, твърдостта, мекотата... Също и някои други елементи, които ще станат осезателни за вас. Трябва да присъствате в настоящия момент с отворено и будно съзнание и да живеете живота - какъвто е. От момента, в който станете по-възприемчива за качеството на вашия собствен масаж, ще подобрите техниката си във всяка една област. Клиентката ви ще се чувства отлично от това подобрение, без да може да определи на какво се дължи, нито пък да го окачестви. А вие със сигурност ще бъдете по-малко уморена и по-спокойна в края на работния ден. А може би ще успеете да внесете подобрение и в други области от живота си!