Потенето на ръцете

Business Deal 800px 1 Потенето е естествен и необходим на организма феномен. Потта обаче може да стане притеснителен фактор, когато засяга най-вече ръцете: обикновените жестове като каране на кола, готвене и ръкостискане се превръщат в мъчителни. Потенето на ръцете води до притеснение в ежедневието, срам, комплекс за малоценност. Усещането, че имаш влажни ръце, може да те превърне в "инвалид", който проваля своя социален и професионален живот. Голяма част от хората страдат от това. Заради това е нужно да бъде разбран този феномен и най-вече - да се знае как може да се помогне в случая.

Изследванията сочат, че сред хората, страдащи от това заболяване, жените са по-засегнати от мъжете. Основните причини за явлението са топлината (48 %) и стресът (39 %). После идва и практикуването на продължителна физическа дейност (7 % ). Близо половината от засегнатите са притеснени в професионалния си живот от техните "влажни ръце". Половината от тях пък признават, че не са стиснали ръката на свой колега заради заболяването си.

Добре е да се знае, че потенето е естествен и полезен за организма феномен, способстващ за поддържането на постоянна температура, за елиминирането на токсините и хидратацията на кожата. В този смисъл потенето е необходимо за метаболизма на всеки човек, но когато потта е прекомерна, това скоро става притеснително явление. Когато засята подмишниците или стъпалата, е възможно да се лекува и да се прикрие с дрехи или подходящи обувки. Когато обаче ръцете са засегнати, не е възможно това да се скрие, още повече, че потенето е често придружено от миризми.

Потенето на ръцете в професионална обстановка

Според резултатите от проучване на проблема, базирано върху 239 души, потене на ръцете изпитва един от всеки пет човека.

Половината от хората потвърждават, че се притесняват, когато потенето е видимо на тяхното работно място.

Сред хората, незасегнати от проблема на "влажните ръце", половината заявяват, че са много или доста притеснени, когато стиснат ръката на някой техен колега, страдащ от такава дисфункция. Анализите доказват, че потенето на ръцете е многократен, а не сезонен феномен.

2/3 от хората заявяват, че страдат от потене на ръцете многократно за една седмица или няколко пъти за един месец.

Жените са на първо място.

Жените са по-засегнати (55%) от мъжете (33%).

Хората, живеещи в големите градове, са по-засегнати от тези, живеещи в малките градове (30%).

Стресът е основна причина за проблема с потенето на ръцете (38 %).

Топлината и практикуването на интензивна физическа дейност могат също да са причина за влажни ръце.

Малко решения за спиране на прекомерното потене на ръцете.

За хората, които страдат от това заболяване -да си измият ръцете е първото решение.

След това идва избърсването на ръцете.

1/4 от запитаните заявяват, че не предприемат нищо за решаването на този проблем.

Потенето – един полезен феномен

Малко спорт в задъхания работен делник, повишаване на външната температура, носенето на неподходящи дрехи, трудно храносмилане, попадането за няколко минути в задръстване, приемането на някои медикаменти или просто малко стрес... все различни причини, които предизвикват феномена на потенето. Секрецията на пот е физиологична проява и е необходима на организма през всички сезони. Тя позволява: - поддържането на постоянна телесна температура от 37°(функция на терморегулацията);

- участието в елиминирането на водата и остатъчните отпадъци (функция на отделянето);

- хидратирането на кожата (функция на хидратацията).

При нормални условия, умерен климат, не много интензивна дейност, ръстът на секрецията при потенето е около един литър за 24 часа. Този обем може да достигне 3 литра в случай на прекомерно изпотяване и 10 литра в случай на хиперхидроза (тя засяга 1 % от населението).

Потенето е още отражение на състоянието на здравето и представлява един от знаците, подсказващи необходимостта от медицински преглед. То се усилва по физиологичен път в някой патологични ситуации като бактериални инфекции (причинени от паразити) или вирусни и хипогликемичните неразположения.

Как функционира потенето?

Потта се секретира от потните жлези, разположени на повърхността на тялото и контролирани от нервната система. От 2 до 4 млн. на брой при човека, тези жлези осигуряват функцията на терморегулацията и отделянето.

При потенето кръвоносните съдове се разширяват и оставят преминаването на потта през потните жлези, които от своя страна се подчиняват на "съобщение" от мозъка. Жлезите изпаряват водна пара с помощта на порите, разположени на повърхността на епидермиса. Това помага на организма да отделя пот на малки и големи капки. По този начин се появява потта. Тя се състои от безцветна течност, съдържаща 99 % вода, органични субстанции, минерални соли и други елементи като млечната киселина, протеините, желязото... Този състав варира според хранителния режим на човека. Почти без миризма по време на своята поява, потта търпи впоследствие процес на разграждане под влиянието на кожната флора и може да започне да мирише неприятно.

Когато нервите не са причина за потенето

В множество случаи потенето може да се увеличи прекомерно. Това притеснително потене може да има естествен произход (наднормено тегло, хормонални проблеми, наследственост...) или да е свързано с външни фактори, които провокират ситуация на дискомфорт.

Колкото е по-топло, толкова има по-засилена тенденция към изпотяване. Контактът на епидермиса с някои синтетични тъкани например може още да влоши положението.

Прекомерното потене на ръцете: какво лечение да изберем?

Понеже потенето е полезно, не става въпрос да го елиминираме изцяло, а да намалим нежеланите ефекти. Когато потенето се превръща в ежедневно притеснение, измиването с вода и сапун не е достатъчно. Необходимо е да го намалим с подходящи продукти против изпотяване, които са доста ефективни. Ролята на такъв продукт е да стесни порите на кожата и тези на потните жлези, през които минава потта, и по този начин да се блокират локално зоните, където потта е прекомерна.

Правилата за хигиена като допълнение към продукта против изпотяване

Hand CreamВодете добра хигиена на живот:

За това е важно да се използва свръх мек сапун, който не дразни кожата и "уважава" pH-то.

Ако няма вода на мястото, където се намирате, съществуват гелове, специално адаптирани за ръце. Те са антибактериални и не е необходимо да се измиват.

Не забравяйте да си изсушите ръцете, след като сте ги измили, защото това помага на кожата да възстанови нормалния процес на изпаряване на потта.

Ако имате драскотини, е важно да се погрижите с антисептичен продукт и да използвате ръкавици, когато перете.

Като допълнение към употребата на продукт против изпотяване си правете бани на ръцете в запарка от мащерка, салвия или лимон, равнец или полски хвощ. Тези билки са признати със своите противоизпотяващи свойства.

Избягвайте тютюна, алкохола, кафето и подправките.