Различните типове чувствителни кожи

Skin 1 Проблемът се е превърнал в такъв феномен, че изглежда полезно да ви припомним какви са различните видове чувствителни кожи. А те изискват специфични грижи, които понякога пренебрегваме.

Чувствителната кожа реагира на всичко и понася малко неща. Нейната граница на реактивност е занижена по отношение на т.нар. "нормална" кожа. Нейният капацитет на адаптивност е понижен. Дестабилизирана е, а епидермисът играе лошо своята роля на бариера. Тази чувствителност се дължи на хиперактивност на системата за капилярна, кожна микроциркулация, която се изразява чрез разширяване на кръвоносните съдове, водещо до зачервявания, усещане за топлина, убождания, които провокират кожен дискомфорт.

Чувствителните дехидратирани кожи

Кожата на един възрастен се състои от 70 % вода. Тя представлява 20 % от всичката вода, която се съдържа в тялото. Разпространена е по хетерогенен начин в различните клетъчни слоеве, кои то изграждат кожата:

 • от 60 % до 70 % в дермата
 • от 20 % до 30 % в епидермиса
 • от 10 % до 20 % в роговия слой Обикновено водата се разпространява от дермата към повърхността на кожата, преминавайки през различните кожни слоеве. Достигнала до роговия слой, тази вода се изпарява.

Регулацията на този воден поток се извършва на нивото на stratum corneum благодарение на хидролипиден филм, който контролира неусетната загуба на вода. Временно и обратимо състояние, дехидратацията засяга всички типове кожи. Дехидратираната кожа е кожа, чиито хидролипиден филм е изтънял. Това се изразява чрез пертурбация на водния поток и увеличаване на загубата на вода. Когато кожата страда от загуба на вода, тя става сивкава, без блясък, грапава, уязвима и се появяват ивички, бележещи дехидратацията.

Ngan Ngua Kho Da 2 1 Нетолерантните кожи

Нетолерантната кожа не е патологична кожа, а кожа с хиперактивност на външните фактори и/или вътрешните (тук са включени и тези от емоционален или псилологичен характер). Нейната защитна функция е често занижена, което обяснява появата на обективни знаци (кожна сухота, зачервявания... ), които от своя страна можем да добавим към субективните знаци, характеризиращи чувствителните кожи (дискомфорт, усещане за изгаряне, убождания...). Във всеки случаи е необходимо:

 • да успокоим раздразнението
 • да възстановим кожния комфорт
 • да предпазим кожата от вредни влияния

Алергичните кожи

Като максимална степен на кожна чувствителност, алергията е реакция на имунологична хиперчувствителност към съответния алерген (козметична съставка, например). Тази реакция се изразява чрез усещания за изгорено, убождания или сърбеж. Кожата се изсушава, появява се екзема или още еритема. За да възстановим комфорта на кожите, които не понасят нищо, е необходимо да намалим тяхната реактивност, да подпомогнем кожната бариера и разбира се - да потиснем всеки риск за раздразнение или алергия.

Dry Skin 1 Сухите чувствителни кожи

По произход сухи, тези кожи имат липса на липиди и на вода. Един от показателите е увеличаването на загубата на вода. функцията на кожната бариера е разстроена, роговият слой е дехидратиран и кожната чувствителност е засилена. Една суха кожа:

 • сивкава
 • матова
 • набръчкана, понякога с фини бръчици

Тя се зачервява лесно, опъва и понякога се появява сърбеж.

Атопичните кожи

Атопичният дерматит или екземата може да се наблюдава на всяка възраст. Като цяло се появява към 2-3 месечна възраст и съвсем спонтанно изчезва към 4-5 годишна възраст в 70 % от случаите. Понякога обаче атопичният дерматит продължава да се развива и през юношеството, дори може да се срещне при възрастния индивид. Той може да бъде много болезнен, най-вече от психологическа гледна точка, но за радост остава доброкачествен в по-голямата част от случаите. Защитната функция на кожата е разстроена, роговият слой се дехидратира и кожната чувствителност се засилва. Кожата е:

 • много суха, грапава
 • червена (възпалена)
 • чувствителна, уязвима
 • има сърбеж
 • обсипана с ивички от дращене
 • колонизирана от стафилокок

Top 38 Home Remedies For Dry Skin On Face 1 1 Млади проблемни кожи

 • твърде мазна кожа, под зависимостта на андрогенните хормони (тестостерон, дихидротестостерон)
 • хиперкератинизация на мастната фоликула, която пречи на отстраняването на себума и води до появата на кожни несъвършенства
 • колонизацията от бактерия, Propi-onibacterium acnes, която води до сериозно възпаление в присъствието на себум

Една млада, проблемна кожа е резултат от обединяването на различни фактори:

Локални зачервявания

Куперозата и розацеята са инфекции на кожата, които са по-скоро притесняващи, отколкото сериозни. Те представляват един от основните мотиви за консултация при дерматолог.

Първоначално започват като зачервявания, които се появяват по лицето след обилно хранене, при рязка промяна в температурата, при силна емоция.

Най-напред са краткотрайни, но впоследствие оцветяването става постоянно. С времето кожата еволюира към кухерозна кожа, набраздена с малки, разширени кръвоносни съдове на нивото на скулите и ноздрите. Без лечение тя може да се превърне в розацея. Това естествено състояние е много често наследствено, но може също да бъде следствие от различни, повтарящи се вредни влияния. Среща се повече при жените, отколкото при мъжете.

Разранените или подложени на вредни влияния кожи

Раните или възпаленията съответстват на разкъсване на кожата -повече ли по-малко дълбоко, което е резултат от:

 • външно, физическо действие (студ, почистващо средство, нараняване...)
 • патологичен кожен процес (напуквания, червени петна, кожни раздразнения...)
 • дермотологично въздействие (зашиване, електрокоагулация, лазер за премахване разширените кръвоносни съдове, електрическа епилация... )