Тайните на хромотерапията

Abstract Image HD Collection 1 За нея понякога се говори като за някакво чудо, макар че хромотерапията е навлязла широко в нашия живот. Позната и разпространена е в SPA центровете, в минералните бани. Все повече и повече различните процедури ползват в някаква степен силата на цветовете. Може би изглежда малко абстрактно. А ако все пак не е толкова трудно, колко-то изглежда? Ако нашето собствено възприятие на цветовете събужда истинската ефективност на различните процедури?...

Как действа хромотерапията?

Цветен сноп светлина, отправен към третираната част от тялото, изпраща "кодирано съобщение" под формата на електромагнитна радиация с определена дължина на вълната. Получавайки това съобщение, епидермисът го отправя към мозъка, който го разшифрова и го изпраща до засегнатия орган. Изводът? Самото човешко тяло свършва работата!

Установено е, че посоката на използвания цвят трябва да се уточни много прецизно. Една грешка може не само да донесе отсъствие на какъвто и да е резултат, но и дори да усложни проблема...Пример. Ако подложите една депресивна личност със склонност към самоубийство на процедура, използваща червена светлина, съществува огромен риск да я заредите с необходимите сили, за да извърши акта. Следователно, важно е с голямо внимание да се отнесете към процедурата при хромотерапията.

Безпорядък при употребата на термините

В почти всички каталози на SPA се говори за хромотерапия. Добре е обаче да се знае, че когато става дума за цветови програми за къпане, за светлинните ефекти, наблюдавани при турската баня, или за новите водни сауни, не става въпрос за хромотерапия, а само за приятни условия на обкръжаваща среда.

Безпорядък при употребата на термините

Най-общо хромотерапията обхваща определен брой техники, които използват цветната светлина.

Среда. Независимо от това дали се отнася за фън шуи или не, изборът на цветове за заобикалящата ни околна среда действа на нашето настроение и динамичност.

Фитотерапия. Цветята са свързани с цветовете на дъгата. Ако салонът до вас предлага съвети по фитотерапия, внимавайте да не ви объркат с грешни послания.

Ароматерапия. Единствено разтворими в мазнина, но не и във вода, етеричните масла също са класирани по реда на цветовете.

Литотерапията. За да се възползвате от действието на даден цвят, можете да използвате и минерал със същото оцветяване.

Енергийните грижи на основата на камъни са много популярни днес и връщат отново към идеята за грижа, свързана с цветовете (енергийната вибрация, която се осъществява чрез тях).

Няма балнеолечебна баня, която да не предлага програма, свързана с хромотерапията. И още - свързана с музикална програма, насочена задължително към сетивата.

Резонен е въпросът: „невинни" ли са цветовете? Не, естествено! Вашите предпочитания - на външен вид незначителни, прикриват кодове, табута, скрити мисли. Цветовете влияят на вашето поведение, на вашата реч. Без да съзнавате, цветовете завладяват вашето околно пространство, вашия всекидневен живот, вашите навици и реакции. Цветовете действат на настроението. Това е още една причина да се опитате да разберете как точно въздействат и какви са ефектите от тях.

Преди да се докоснете до цветовете и да си служите с тях, нуждаете се от още малко теория, за да се види в перспектива вашето „културно" приближаване към цвета. Редовете, които следват, нямат нищо общо с интелектуален научен труд. Сами ще се убедите, че колкото по-наясно ставате с кодовете, които се крият зад цветовете, ще можете по-добре да анализирате хората срещу вас... и да отговорите на техните питания.

Цветовете, които се променят

Вие правите багрила, но не си давате сметка нито за осветлението, нито за износването им с течение на времето. Вашите прадеди не са възприемали цветовете по същия начин както вие, защото вашето осветление е съвсем различно. Всъщност онова, което приемате за нюанси, деликатно размити върху вашите стари тапети, е... само резултат от преминалите години. Когато разглобявали тапицерията на фотьойлите на Луи XIV и изследвали вътрешната им страна, реставраторите забелязали, че цветовете са запазени и ярки, почти крещящи.

Цвят и температура

Цветовете влияят на вашата температура. Може да се убедите със следния прост опит. Вземете две еднакви парчета плат, затоплете ги по един и същи начин. Оцветете единия в червено, а другия в синьо. Ще установите, че температурата на червеното парче плат е с три градуса по-висока от тази на синьото парче. Нима не сте си задавали въпроса защо в декорацията на кафенетата и заведенията за бързо хранене преобладава оранжевият цвят? Съвсем просто. Този цвят събужда динамиката и енергията. Получил вече "своята доза храна", този цвят кара посетителя бързо да приключи с яденето и да предостави мястото си на другите. И обратният вариант. Един скъп ресторант, който иска да задържи по-дълго клиентелата си, залага на жълтеникаво-кафяв цвят, за да стимулира (дискретно) аперитива и да не подтиква към бързо напускане на заведението.

Понякога промените, предизвикани от цветовете, стигат и по-далеч. Любопитно изследване показва, че откакто мостът Black Friars в Лондон е пребоядисан в синьо, броят на самоубийствата е намалял наполовина.

Цветът влияе на вашето настроение

Как може един цвят да влияе на здравето или настроението? Той все пак е само резултат от едно възприятие на ретината на определена дължина на вълната... Следователно, в буквалния смисъл на думата цвят не съществува. Това е само ефект, който изисква събирането на три важни елемента: обект, осветление и най-вече поглед (от мозъка, който ще го интерпретира).

Червеното не е червено, когато... човек го наблюдава

Цветът не може да съществува извън материята: даже цветът на небето е дело на капките вода при суспензията във въздуха. Поставете една кървавочервена роза в тъмна стая и цветът вече няма да съществува. Цветът има нужда от наблюдател. Разбира се, за един физик цветът е изменящ се феномен. Дайте му празна стая, той ще освети цветно един обект, ще настрои дължината на вълната и ще заключи, че има цвят.

И при все това... Дори хората, които не могат да виждат, биха могли да „видят" цветовете, ако вярваме на клиничните изследвания на Yvonne Duplessis през 1970 г. Тази откривателка доказва, че слепите по рождение се свързват спонтанно с еднаквите цветни карти, като описват изпитаното усещане при контакт с топлото, студеното, грапавото, мекото и т. н. Този опит не е единствен. Други изследвания дават аналогични резултати. Следователно всеки цвят предава специфична енергия на човешкото тяло, без да е необходимо преминаването му през зрителния канал. Цветовете от заобикалящата ви среда упражняват директно и непосредствено влияние върху вашия организъм. Инстинктивно вие не бихте могли да заспите в една червена стая или да изядете една порция зелено месо...

В заключение дотук: оцветената светлина влияе на хората и може да притежава лечебни свойства. Има само една крачка за преминаване, за да се достигне до традициите на нашите прадеди (друидни, аюрведични, китайски, шумерски, юдейски, шамански...).

Вашите предпочитани цветове

Децата (момичета и момчета - за първи път реагират по един и същи начин) предпочитат топлите цветове и се интересуват от студените, когато остареят.

Предпочитаните цветове на Запад:

Синьо 50 %

Зелено 20 %

Червено 10 %

Резултатите в Азия са различни:

Червено 40 %

Черно 20 %

Бяло 10 %

Коварни ли са цветовете

Показателни ли са те за вашите наклонности и вашите пороци? Различните кабинети за набор на войници ползват цветни кодове, за да обрисуват психологическия профил на рейнджъра. Би трябвало обаче да се внимава с преждевременните изводи от тези тестове. Защото възприятието на цветовете зависи и от културната принадлежност на индивида. Ако на Запад масово се предпочита синьото, избрано между всички цветове чрез консенсус, това не е случаят с Азия, където червеното става основен цвят. Във Франция, където жълтото е символ на измамничество, то е запазен знак за Императора. Жълтеникавите или кестенявите цветове, смятани за нечисти от нашата цивилизация, са много търсени в Индия и централна Африка. За китаеца бялото е синоним на смъртта, а черното символизира водата, извор на живота. Става трудно да се определи един универсален портрет, нали...

Цветът - провокиращ фактор

Според философията на фън шуй всеки цвят отговаря на една от деветте основни енергии и на един от петте елемента. Всеки цвят действа на другите в един кръг, който може да бъде или градивен, или рушащ. Вашата собствена енергия отговаря на излъчената от цветовете. Енергийно погледнат например, козметичен салон, целият в бяло (цвета на метала), би могъл да включи син цвят (елемента вода) или жълт или кестеняв и техните нюанси (елемента земя), за да се създаде един конструктивен кръг и да се подобри успехът. Изборът на цветове за една сграда трябва също да отговаря на енергията на собственика. Ако това е така, може да допринесе за увеличаване на оборота при извършване на търговска дейност. Съвет от нас: не съчетавайте в обзавеждането комбинацията червено с бяло, символ на болест (и разрушаваш кръг).

Действия върху физическото тяло Действието на цветовете или по-точно на цветното лъчеизпускане е обект на много изследвания. Някой от тях доказват научно, че синьото и виолетовото излъчване убиват някои бактерии, че червената светлина унищожава стафилококи, стрептококи и дифтериалния бацил. По съшия начин цветът има многобройни въздействия върху растенията: краставиците растат по-бързо на червена светлина, синята пък увеличава съдържанието на витамин C в листата.

Да не бързаме с общите заключения. Цветовете не се оставят толкова лесно на определяне и вкарване в схеми. Те имат различно, понякога противоположно действие върху бозайниците: червеното спомага растежа, докато синьото и зеленото го забавят. Синьото не е приятно на мухите и комарите. При всички бозайници (и човека) цветната светлина действа върху тъканите, като се намесва в метаболизма на калция или като стимулира хипофизата. Многобройните изследвания са установили, че големите дължини на вълната (именно червената) под-тикват и ободряват повече от по-късите вълни (зелена, синя, индиго). Опити показват, че играчите са склонни да поемат повече рискове в едно червено казино, докато пастелното оцветяване би успокоило агресивността.

Цветовете и възприятието

Цветовете действат на всичките ви сетива и затрудняват възприятието. Да започнем с възприемането на средата. Светлите цветове увеличават обема, докато тъмното оцветяване го намалява. Следователно цветовете служат прекрасно, за да коригират визията в случаи на доста нисък таван, доста голям обем, липса на вход, недостатъчна термична изолация, малки повърхности. Цветовете затрудняват вашата оценка за предметите. Телевизор, представен на син фон, е оценен 40 % по-скъпо в сравнение със съшия телевизор, представен на червен фон. Още по-учудващи са несъзнателните и очевидни връзки между цветовете и ароматите, с които трябва внимателно да се действа. Добре е да знаете, че съчетанието на ванилов аромат със синьо-зелен цвят никога няма да донесе усещане за хармоничност. Ванилията автоматично се свързва с жълтия цвят или с охрата, а зелено-синият провокира по-скоро мириса на дъб или на хумус. Цветовете могат да действат и върху възприемането на времето. Един час, прекаран в среда, оцветена в жълто и червено, ще премине по-бързо, отколкото на място, оцветено в пастелни тонове. Освен това е установено, че човек прекарва малко време в жълти телефонни кабини и доста повече в сини.

С две думи: цветовете не са „невинни". Те влияят, понякога пряко, понякога с лукавия си и дълбок скрит смисъл.