Усмихвайте се и имайте отговор на всичко

Perfume Home 1 За да съставим добре този гид, ни се наложи да играем на "агенти под прикритие", изпълняващи мисия на ФБР в една дузина парфюмерии в парижкия район, в Лион, в Кан и в Страсбург. Любопитен е фактът, че се натъквахме общо взето все на повтарящи се въпроси, което доказва, че в областта на красотата запитванията се въртят обикновено около едно и също... Типовете клиентки питат:

РАЗТРЕВОЖЕНАТА

Вече не чувствам собствения си парфюм! Малко ли слагам, или обонянието ми намалява?

Вие сте тази, която успокоява. Съвсем не! Усещането на уханието се губи лесно. Дори най-чувствителният нос свиква само за няколко минути с определена миризма, дори да е неприятна. Вашият нос от само себе си се насища. Когато ползвате винаги една и съща тоалетна вода, може понякога да се предизвика пълна анестезия на обонянието. Най-сигурният начин да възобновите удоволствието и да почувствате отново вашия собствен парфюм е да го смените или да го редувате с няколко различни ухания. Това, от друга страна, ще ви позволи да се запознаете с най-новите парфюми на пазара.

НЕРЕШИТЕЛНАТА

Трябва да избера подарък за младо момиче. Кой парфюм да и́ подаря?

Вие се усмихвате... Нещата се променят. Преди време младите момичета не ползваха парфюми или го правеха рядко - търсеха най-вече свежи аромати и ухания на цветя. Техните майки по-често ползваха марковата парфюмерия. От 1968 г. насам нещата се промениха. Парфюмът Anais Anais на Cacharel преобърна представите: това бе на практика първият истински парфюм, който заля дворовете на гимназиите и показа на света, че тийнейджърите са новата ниша на пазара. Днес в областта на парфюмите вече няма разграничение младо момиче/ зряла жена. Тийнейджърите са модерни, любопитни и чувствителни на тема последни модни тенденции... но пък са винаги готови да ги престъпят. Дори момичета под 20 години полудяват по парфюма Opium на Saint Laurent, Angel на Thierry Mugler. Нещо повече - ползват парфюмите, най-често смятани подходящи за по-възрастни дами... Внимание: За да не направите грешка, покажете на вашата клиентка последния нашумял парфюм!

ЕСТЕСТВЕНАТА

Много ми е трудно, когато си избирам парфюм. Това не са химически парфюми, нали...

Вие изяснявате. Наистина не е толкова просто. Трябва да знаете, че изцяло естествени парфюми вече не съществуват. Марковите парфюми са съставени приблизително от 25 % естествени елементи и 75 % синтезирани молекули. Тези молекули обаче са качествени: позволяват на производителите да развиват палитрата, да стабилизират уханията. Без тези молекули парфюмите биха били съвсем нетрайни. Синтезът не означава непременно химия. Странните наименования като формиат от родий са да кажем екстракти от здравец или други растения и съдържат възможно най-естествените синтезирани изолати. Растителните есенции със сигурност са незаменима част - химичен етикет не се поставя никъде другаде освен там, където се съдържат петролни остатъци. Те позволяват да се съставят отново някои редки есенции, които на практика не могат да бъдат намерени в природата. Такива има например в Eau Sauvage, Tmsor, First, Envy, Cristal. Днес съществува само един изцяло химичен парфюм : Odeur 53 на Comme des Ganons.

Внимание: Насочете се към парфюмите, които не съдържат петролни остатъци! Гамата е широка.

БЕЗРОПОТНАТА

Не разбирам. Всички парфюми върху мен се променят...

Вие сте приветлива и усмихната! Не се тревожете, това се случва при абсолютно всички и зависи от самата кожа. Тук играе роля pH на кожата ви (съдържанието на водородни йони, което може да бъде от 1 до 15) - кисело или алкално, вашата вътрешна химия се смесва с тази на парфюма. Това прави парфюма да мирише по два коренно различни начина, носен от двама различни човека. Кожа с кисел баланс по-добре ще възприеме благородните ухания, дървесните нотки и подправки. Това се случва при матовите кожи, които са по-мазни и задържат по-добре парфюма. За тях са по-препоръчителни леките води с по-слаба концентрация. Алкалните кожи, бледи, сухи и чувствителни реагират зле на плътните ухания. За тях са подходящи билкови или цветни нотки, парфюмираните кремове. Тези, които имат уравновесено pH на кожата, не са по-добре, тяхната кожа попива най-различни миризми и продуктите за почистване, крема или фон дьо тенът могат да съдържат даден елемент, който променя парфюма. Внимание: На таз и клиентка е най-добре да дадете първо тестери, които да изпробва. Кажете и́ да се върне и да сподели кой от тях не се е променил...

РАЗУМНАТА

Пуша много и не усещам добре уханията на парфюмите. Това нормално ли е?

Вие сте компетентната. В действителност, вие не чувствате по-слабо парфюмите, а просто ги усещате по различен начин. Според едно американско изследване, направено върху повече от един милион човека, тютюнът не възпрепятства усещанията, нито уврежда рецепторите за обоняние. Просто вашето усещане е различно. С никотина някои миризми се чувстват по-слабо, а други напротив. Между другото, много от големите носове в парфюмерията са пушачи! (?) Внимание: Помогнете на вашата клиентка да тества свое то обоняние, предлагайки и́ няколко съвсем различни ухания (но не повече от пет)! Има големи шансове да бъде изкушена от някой от тях.

КАТЕГОРИЧНАТА

Парфюмът е като виното, става по-добър с течение на времето.

Вие сте опечалена. Но не. Това е точно обратното. Няма нищо по-изветряващо и по-крехко от парфюма. След като веднъж се отвори, флаконът не понася нищо друг о освен тъмнината на своята кутия, студа на хладилника и обърнатото положение, за да не може въздухът да проникне през капачката. Излагането на слънчева светлина, въздухът и замърсяването са истински неприятели на вашия любим парфюм. Не всички парфюми са с една и съща трайност: дезодорантите, тоалетната вода и малките парфюмчета остаряват много по-бързо от тези в стъклените шишенца, екстрактите и тези в по-голямо количество. При всички случаи е по-добре да ги използвате възможно най-бързо.

ЛЮБОПИТНАТА

Какво трябва да означава кожен парфюм? Аз кожа не нося...

Вие сте лирична. Трудна работа! Не е лесно да се опише едно ухание... мога само да се опитам да го обясня. Става въпрос за ориенталски аромат, съдържащ амброви нотки и такива на подправки. Наречен е кожен, за да опише едно очарователно ухание. Трябва да се приближиш много близо, за да усетиш този парфюм. Той дава усещане за лукс и комфорт. Един парфюм от кожа е топъл, грижовен, обгръщащ, богат. Това е парфюм от изчезналото време, когато мъжете са покривали жените с диаманти и визонови кожи... Днес кожените палта предизвикват силен негативизъм, частните хотели изчезват и жените сами си плащат диамантите. Това не им пречи да обичат дивите нотки на тези зимни парфюми, които могат да се носят и с палто от полиестер...

Ще бъде много лесно да убедите тази клиентка, ако е зима. Но да продадете Detchema на Revillon посред лято - със сигурност няма де е лесно...

ЕКСПЛОАТАТОРКАТА

Трябва ли да си пръсна парфюм върху кожата, за да го пробвам?

Вие я прекъсвате. По принцин не. Този жест - толкова банален, води специалистите до припадък, защото "разпада молекулите". От друга стана обаче, позволява да се добие основна идея, преди да се купи. Защото когато пръснете, вие затопляте кожата, ускорявате изпарението и така вашето сърце, мозък и цялата ви същност започват да тълкуват уханието. Всичко това става в рамките на няколко секунди, а нормално цялата тази алхимия се извършва за няколко часа. Вие обединявате думите с действие, създавате настроение на вашата клиентка, пръскайки от харесания от нея парфюм и на картонче, и на китката и́. Ще ви сметне за истинска професионалистка. Покупката е сигурна!

КРИТИЧНАТА

Аз харесвам само мъжки парфюми, това е странно...

Вие сте забавна. Напротив, въобще не е странно. Около 20 % от жените имат същите предпочитания. Между другото, разликата между парфюмите за двата пола се състои най-вече в опаковката и общоприетите норми... и в рекламата. Често те произлизат от едни и същи съставки. Често момичетата превземат парфюми, кои -то в началото са били класирани като мъжки: примерно Ho Hang на Balenciaga. Други парфюми са си от самото начало и за двата пола - примерно Preparation Parfume на Andre Putman, на основата на водна лилия, кориандър и плаващи трупи. Ще ви бъде лесно да и́ покажете последните, създадени за мъже, а може и да подбере те някои дамски парфюми и така е напълно възможно да промените мнението на вашата клиентка...

ЧУВСТВЕНАТА

Къде трябва да си слагам парфюма, за да се възползвам от него максимално?

Вие сте закачливата. Навсякъде, където желаете да ви целуват! (това е от Gabrielle Chanel, но не е задължително да го казвате). Забравете класическите места като китките, вътрешната част на лакътя, зад ушите, пъпа, които са смятани за горещи места, от които ароматът се изпарява. Предпочетете врата и тила, без да забравяте и косата. И тъй като косата ви се движи, отговаряйки на ритъма на вашата походка, тя ще оставя след вас ароматна следа. Обединете действието с думите!

ОБЕЗУМЯЛАТА

Моята кожа непрекъснато блести. Бих искала да я матирам, но ме е страх да не я изсуша прекалено...

Вие сте експертът. Знаете ли, че матиращите продукти, които се произвеждат днес, не изсушават вече кожата? формулите им са много по-уравновесени. През лятото, когато на кожата и́ липсва вода, вие можете да смените обичайните продукти, които ползвате, с гел или силно хидратираща емулсия. Ако кожата ви опъва, можете да прибавите една капка растително масло към вашия крем и така да си масажирате лицето. След това и́ покажете различни матиращи кремове за лице и обяснете подробно начина им на употреба.

СЪКРУШЕНАТА

Миглите ми са много редки, а когато си сложа спирала, започвам да плача и впоследствие приличам на панда.

Вие сте съчувстващата. Най-доброто решение ще бъде да си боядисате миглите или една добра спирала, устойчива на вода (да не се бърка със спиралите waterproof). Ако не желаете да сменяте тази, която ползвате в момента, я нанасяйте само на корените на миглите и забравете връхчетата. С мисълта, че вече няма да върши досадната работа всеки път да си почиства спиралата за мигли, вашата клиентка със сигурност ще разгледа с интерес идеята да си боядиса миглите.

ЛАКОМНИЦАТА

Моето червило е истинска катастрофа от момента, в който стане горещо. Матовото има напукан вид, а течното се цапа и лепне. Какво да правя?

Вие сте ведра и спокойна. Ако предпочитате матовия ефект, използвайте по-добре само молив за устни, който ще придаде цвят, без да го удебелява много: след като очертаете устните, направете няколко перпендикулярни линийки и след това го размажете с пръст или с четчица. Но ако кожата на устните ви е суха, добре е да изберете по-бляскави и хидратиращи продукти. И като доказателство: направете изключителна демонстрация на вашата клиентка. * Списъкът на тези въпроси естествено не е пълен. Ние подбрахме няколко подвеждащи въпроса, които задават клиентите, за да ви помогнем да намерите точни и ефикасни отговори. Усмивката...? Ще бъде ваша, когато ги видите да се връщат!