Всяко лице търси точно своя грим

Beauty Image With Make Up Products 1 Всяко лице търси точно своя грим

Гримът не трябва никога да бъде поставян автоматично. Закон номер 1 е той да бъде съобразен със спецификата на лицето на всяка клиентка. Знае се колко е трудно всеки сезон да бъдат набавяни нови и нови цветове в колекциите, само за да бъдат гримьорите в крак с модата. След като е извършила определена процедура, почти всяка козметичка съветва клиентките си какви са подходящите за нея цветове, когато си нанася грим сама. Задължително е този професионален съвет да бъде следствие от точен цветови анализ.

Цветовият анализ се събира в три основни принципа:

  • Техника на нанасяне - проста, ефикасна и лесна за възпроизвеждане.
  • Съвети за на продукта.
  • И най-вече избор на цветовете според естествения цвят на клиентката.

Не трябва да се забравя, че гримът, преди всичко, е дооцветяване. Затова ако една клиентка не е гримирана с правилните тонове, тя никога няма да изглежда добре, дори да е облечена в хубави и изискани дрехи. Ясно е защо - гримът е на лицето, а това е първото, което неволно забелязваме, когато погледнем някого...

Директният подход за цветови анализ

Макар че е много познат и използван, методът на класификация на типовете според сезоните (пролет, лято, есен, зима) си има своите недостатъци. На какво се основава директният цветови анализ? При него се търси откриването на тези цветове, които придават най-силен чар на клиентката. Методът има няколко опорни точки:

  • Светлосянка или височина на тона, определяща доколко един цвят е повече
  • Температура, определяща до колко цветът е топъл или студен.
  • Чистота или наситеност - доколко един цвят може да бъде блестящ или умерен

Dreamstime 17009224 Makeup Course Medium 1 Помнете: Ефект на равновесие и хармония се постига, когато цветовете на грима са идентични или подобни с естествените цветове на дамата, която ги носи. С други думи, съзвучието на цветовете на грима и наситеността им имат за цел да се свържат по най-естествен начин с натуралните цветове (хемоглобин, меланин, каротин) на всяка клиентка. Директният подход е създаден, за да бъдат превъзмогнати ограниченията на системата, която разделя типовете на сезони, избягвайки по тоз и начин недостатъците на свободния подбор. Характерно за тази система е, че тя не налага определени цветове, а само посочва пътя и основните принципи, които трябва да бъдат следвани.

В основата си директният подход определя:

  • Трите хроматични типа на клиентката.
  • Тяхната степен на важност.
  • Коя е доминираща и се откроява най-много от другите.

Различавайки се от метода на сезоните, директният подход за анализ на цветовете не отдава голямо значение на температурата (златисто/сребристо) върху другите характеристики на цветовете. Сравнявайки с аспектите на класическия метод на сезоните, които са доста ограничаващи, този метод има предимството да бъде точен, гъвкави персонализиран, в същото време логичен и лесен за обяснение на клиентките.

Mufe Diapo6 916x1296 1 За шестте основни типа

Тъмен тип

Този тип е силно изразен с контраст, идващ от косата, която е подчертано тъмна (тъмен кестен, тъмнокафяво, кафяво-черно, черно). Очите са също тъмни (тъмен лешник, тъмен кестен, тъмнозелено, каки, до черно). Тенът, общо взето, е матов и варира от тъмнобежово до черно.

Светъл стил

Като цяло, изглежда нежен, свеж, изпъква най-вече с мекота и крехкостта си. Тенът е светъл, блед, млечен, седефен (кожата е фина, транспарантна, бежова или слонова кост с цвят на праскова или роза). Очите (сини, сиво-сини, зелени, синьо-зелени, сиво-зелени, светъл лешник, кехлибарени). Косите лесно изсветляват от слънцето и клонят към русия цвят (златисто, пепеляво), но могат да бъдат също от светлокестеняви до златен кестен.

Студен тип

Най-често имат сини очи, синьозелени, сиво-сини, кафяви, сиво- кафяви или с цвят на кестен, понякога оградени със сиво. Косите са от средно светли до тъмни и имат сребристи отблясъци. Кожата (порцеланова, бежова, бежово-розова) има розови и синкави оттенъци.

Топъл тип

Косите са подчертано златисти, кафяви със златисти или медени отблясъци. В тази категория влизат червените, често и рижавите. Тенът има пигмент като на праскова, кайсия, бронз или златиста слонова кост. Погледът се озарява от зелени отблясъци, лешник, топаз, златисто кафяво, синьо-зелено, дори светлосиньо, заобиколено от сиво.

Светъл блестящ тип

10 Secrets I Learned At Makeup Artist School 00 1 Първото, което забелязваме, е жив, бляскав и кристален поглед, очи (сиви, зелени, тюркоазени, синьо-зелени, стоманеносиви, черни). Наблюдава се силен контраст между естествените цветове. Погледът е искрящ, тенът чист, седефен, изглежда някак прозрачен (слонова кост, порцелан, светло бежово, розово), тъй като косите са с лъскав сатенен цвят - платинено русо, от една страна, а, от друга, могат да бъдат и гарваново черни, минавайки през тъмен кестен до златисто кафяво.

Сдържан, уравновесен тип

Създава общо впечатление за завоалирана мекота и сила. Усеща се липсата на контраст. Очите (лешник, от средно до тъмнокафяво, зелено, сиво-синьо) са меки и често изпъстрени с капчици. Косата (средно сребристоруса, златисторуса или кестенява) изглежда естествено опушена, а тенът изглежда на пръв поглед почернял, загорял като че ли от светъл до матов и понякога - с много лунички.

И така - време е за диагностика!

Идва ключовият момент, в който трябва да определите към кой от шестте типа спада вашата клиентка. Към диагностиката се пристъпва след внимателно наблюдение на естествените цветове на клиентката: трябва да се определи точно нейният цвят на кожата, цветът на очите и косите и́. Преди да се потвърди диагностиката, може да проведете диалог и да зададете 4 - 5 въпроса в рамките на няколко минути. Така със сигурност да определите типа, към който спада, а оттам впоследствие ще знаете и най-подходящите за нея цветове за гримиране.

В заключение

Видимото подобрение на грима ще даде на клиентката ви по-голямо самочувствие. Тя самата ще осъзнае, че нейният грим е в собствен стил, не отговаря единствено на нуждите на маркетинга и не служи само за комерсиални цели. Така клиентката ви вече ще знае как да прави своите покупки съзнателно, а не насляпо. От този момент нататък тя ще се радва, че най-накрая е намерила продуктите, които най-много и́ отиват и я правят красива. Тез и, които ще носи и ползва с удоволствие. Какво може да се желае повече?...