Защо и как да сваляме грима?

Depositphotos 8166347 Original 1 Гримът е ежедневие. Дотолкова сме свикнали с него, че често си задаваме въпроса защо и как да го сваляме. Защо трябва да сваляме грима? Отговорът: За да премахнем всички нечистотии, които покриват повърхността на кожата, пречат и́ да диша, както и да усеща козметичните грижи. Тези замърсявания биват три вида:

Разтворими във вода вещества: пот, минерални елементи, органични киселини.

Разтворими в мазнини вещества: секреция на мастните жлези, някои мъртви клетки, грим или не-абсорбирани козметични продукти.

Вещества от механично наслагване: бактерии, прах.

Трябва ли да се съобразяваме с типа кожа, който имаме?

Да, определено. Мазните кожи задържат повече замърсявания, прах, себум и мъртви клетки. Те обичат продуктите, които се пенят - без сапун, само гел или пяна. Много сухите кожи предпочитат млеката и лосионите при почистване на грима. За нормална и комбинирана кожа могат да се използват различни дегримиращи продукти. За тях водата е перфектното средство за измиване.

Може ли да почистваме или сваляме грима си повече от един път на ден?

Да, можем да го правим в оптимален вариант сутрин и вечер. Практикува се и при повторен грим преди нощното излизане. В това отношение обаче не трябва да се злоупотребява: 5 пъти на ден е вече много! Добре е да знаете, че кожата е обитавана от сапрофитни бактерии - микроорганизми, които живеят в хармония с кожната повърхност. От една страна, трябва да имаме предвид, че те спомагат за избягването на кожното замърсяване. От друга страна, не трябва да им позволяваме да се настанят за дълго, за да избегнем размножаването им и развитието на кожни заболявания. Редовната хигиена е гаранция за балансирана, здрава кожа.