Защо зъбите реагират на топло и студено

Healthy Tooth Anatomy 1 Оплаквате се, че не можете с удоволствие да пиете горещ шоколад и да хапвате млечен сладолед. Защо? Заради болката в зъбите.

Проучвания сочат, че този проблем засяга повече от 41 на сто от хората. Една голяма част от тях не правят нищо, за да намалят болката. Просто всеки я понася по различен начин. Проучване, направено на база 2000 пациенти, показва, че чувствителността на техните зъби е доста различна, макар проблемът да е общ. Процентът на засегнатите жени е 52, а при мъжете - 24 %. По-младите хора страдат по-рядко от такава чувствителност - едва 25 на сто от анкетираните, докато хората над 55 г. се сблъскват с проблема доста по-често. Независимо от това дали болките са ежедневни или на периоди, силни или умерени, те не трябва да бъдат пренебрегвани. Те наистина могат да развалят вашия живот и да ви лишат от малките удоволствия като топлия шоколад, вкусния млечен сладолед и други вкусотии. Освен топлото и студеното, сладките неща и киселините, въздухът или дори по-силен натиск също могат да предизвикат чувствителност на зъбите.

Защо страдаме от чувствителност на зъбите?

Болките при зъбната чувствителност се дължат на стимулиране на нервните окончания. При нормални обстоятелства дентинът е предпазен от зъбния емайл и венците. Понякога се случва зъбният емайл да се износи или венецът да се отдръпне, при което дентинът остава под влиянието на външни фактори и причинява чувствителността на зъбите. Дентинът се състои от микроскопични каналчета, всеки от които води директно до нерв. При нарушен емайл или отдръпнат венец те са изложени на външни стимули като топло, студено, сладки храни, киселини, въздух или натиск.

Кои са факторите, които могат да предизвикат оголването на дентина?

Зъбният емайл може да се износи механично от силен натиск при миенето на зъби с четката, при поставянето в устата на предмети като химикалки или при неволното скърцане със зъби през нощта. Емайлът може също да пострада при т.нар. химична атака: храни и напитки, съдържащи киселини като сода, цитронада. Бременните жени, които страдат от сутрешно гадене, също са обекти на зъбна чувствителност. И накрая - остаряването може също да бъде причина за чупливост на емайла и отдръпване на венците.