Жените са по-чувствителни към алкохола

Image 1 Сигурно е, че за някои употребата на алкохол е всекидневно явление. Естествено тази употреба може да е в малки дози и да не вреди по никакъв начин на работата. Въпреки това за алкохола винаги може да се говори откровено, да се провокира към размисъл по проблема. Защото осъзнаването на опасностите от алкохола ще ви помогне да съхраните своето здраве и красота.

Статистиките сочат, че например във Франция всяка година алкохолът е свързан пряко с близо 23 000 от смъртните случаи. Става дума за смърт вследствие на рак на хранителните и дихателните пътища, цироза или преждевременна смърт, свързана с алкохолна зависимост.

Алкохолът е причина за една трета от пътнотранспортните произшествия с фатален изход, за 10 - 20 % от инцидентите на работа, за сбивания, криминални актове, различни престъпления...

Алкохолът е опасен Внимание!

Не консумирайте алкохол:

  • - през детството
  • - по време на бременност
  • - когато шофирате
  • - когато работите с опасни машини
  • - когато поемате определени лекарства (отбелязано е на листовката за употреба на медикамента)
  • - когато страдате от някои хронични заболявания като епилепсия, възпаление на панкреаса, вирусен хепатит...

Алкохолът е опасен, дори когато човек не усеща неговия ефект, дори да не е пиян или пък зависим от него.

Не винаги е лесно да се прецени на какво отговаря умереността в пиенето. В повечето случаи човек преценява влиянието от изпития алкохол единствено от внезапното му действие и очевидните последствия върху тялото му.

Чрез всекидневното пиене човек малко по малко се алкохолизира. Започва да пие на закуска, на работа, при залози, на вечеря... Това може да доведе до лесното прекрачване на прага на нормалната консумация. Често пиещият подценява консумацията и си мисли, че е „в нормата" на пиенето.

Пия ли нормално във всекидневието си?

Когато човек пие една халба бира, една чаша шампанско, чаша порто или вино, той консумира еднакво количество алкохол: 10 грама на чаша. Това е ориентирът, отговарящ на единица алкохол. Ориентирите за консумация:

при жените: не повече от 2 - 3 единици алкохол средно на ден

при мъжете: не повече от 3 - 4 единици алкохол средно на ден

За съжаление, не съществува ясна граница между без рисковата консумация на алкохола и тази, която носи риск и е опасна. При все това, ако човек се съобразява със средната доза на всекидневна консумация, предложена по-горе, рискът от проблем, свързан с алкохола, е малък. В същото време колкото повече се прекрачват индицираните граници, толкова рискът нараства.

Жените са по-чувствителни към алкохола

Жените са по-чувствителни към алкохола от мъжете - най-вече поради разликата в теглото и състава на мастната тъкан. При еднакво консумирано количество, концентрацията на алкохол в кръвта е по-висока при жената. В цифри: аперитив, чаша вино или една бира показват процентно съдържание на алкохол 0, 33 g/l при жена с тегло 50 kg и 0, 20 g/l при мъж с тегло 70 kg.

Порочните ефекти от упоритото пиене

Хората, които пият редовно и които мислят да продължават, трябва да внимават за риска от зависимост: човек уж не е привидно пиян, но за сметка на това не е способен да прекара повече дни, без да пие.

Алкохолът действа върху тялото

Физически процес

Алкохолната напитка, навлязла през чревната стена без да претърпява промени, е директно отправена от кръвоносната мрежа към черния дроб. Черният дроб е този, който променя 95 % от алкохола. Останалите 5 % са освободени от белите дробове - чрез издишвания въздух, от бъбрека - чрез урината, от кожата - чрез потта.

Алкохолът има токсично действие върху някои от органите: черния дроб, мозъка, нервната система, сърцето и мускулите. Нарушен е и хранителният апарат. Симптомите са усещанията за топлина: слизестата ципа, стомахът и червата са възпалени. Алкохолът е психоактивно вещество, което действа върху мозъка по подобие на канабиса, кокаина или тютюна. Той забавя, смущава активността на мозъка и създава затруднения при разсъжденията, визията, равновесието, причинява загуба на паметта, обща нестабилност... Алкохолът прилича на дрогата, тъй като неговата редовна употреба довежда бързо до появата на зависимост, без да си даваме сметка за това. Някои лекарства от рода на приспивателните и успокоителните увеличават значително ефекта от алкохола.

Процентно съдържание на алкохол Процентното съдържание на алкохола е неговото количество в кръвта. Изразява се в грамове алкохол за литър. Колкото повече е количеството на алкохол в кръвта, толкова по-променено е поведението: загуба на мисълта, на самоконтрола...Накратко: човек е все по-малко себе си! Процентното съдържание на алкохола не зависи само от количеството му в кръвта, но и от: теглото на човека: колкото е по-слаб човек, толкова е по-голямо действието на алкохола; - пола: при еднаква употреба жените са по-чувствителни към алкохола от мъжете. - продължителността на употребата: когато човек изпие доста алкохол за кратко време, черният дроб не може да следва естествения си ритъм и процентното му количество в кръвта става по-високо;

- храненето: на гладно алкохолът преминава по-бързо през кръвта и действието му е по-силно. След като сме пили, процентното количество е доста покачено. То достига своя максимум до един час, ако напитката е поета при хранене, или до половин час, ако е приета на гладно. При всяка чашка процентното количество се покачва. За да се освободим от една чаша изпит алкохол, ни трябва един час, ако напитката е поета при хранен, или до половин час, ако е приета на гладно. При всяка чашка процентното количество се покачва. За да се освободим от една чаша изпит алкохол ни трябва един час.

Състояние, което преминава от еуфоричност до заспиване

- Фаза на възбуда
Процентното количество алкохол е под 0, 7 g/l в кръвта. Човек се чувства еуфоричен, без задръжки. Говори много, при това доста свойски със своите събеседници. Познавателните му реакции като бдителност, сетивни възприятия, памет, уравновесеност, разумност са засегнати.

- Пияно състояние
Процентното количество алкохол е в границите между 0, 7 до 2 g/l в кръвта. Човек не може да върви в права линия, става доста словоизлиятелен, започва да говори неясно, кара се. Това е фазата на затруднена координация, преминаваща от сънливост към задрямалост.

- Фаза на заспиване
Процентното съдържание на алкохола е над 2 g/l кръвта. След периода на възбуда човек заспива. Внимание: Ако процентното съдържание на алкохол е над 3 g/l има риск от дълбока алкохолна кома, която изисква лекарско наблюдение.

За две чаши вино по време на хранене процентното съдържание на алкохола достига средно до:

при мъжете: на 75 kg - 0, 5 g/l

при жените: на 50 kg - 0, 84 g/l

Непосредствените последствия

В краткосрочен план консумацията на алкохол намалява двигателната координация и равновесието, притъпява вниманието, сетивността и разсъдъка, губи се самоконтролът. Ето защо тя е често свързана с едно опасно поведение, криещо рискове от наранявания и инциденти. Статистиките сочат, че пиянството се свързва с 40 % от смъртните пътнотранспортни случаи, с 25 - 35 % от катастрофите, с 64 % от пожарите, с 48 % от хипотермиите или случаите на измръзвания. Алкохолът - дори и под легализираното процентно съдържание, е виновен в 40 % от сбиванията и 50 % от убийствата.

C mpu чаши алкохол рискът от инциденти на пътя се умножава 10 пъти

Намалената будност провокира рискове от инциденти на работното място и във всекидневния живот Рискът се утроява след изпитата трета чаша. Алкохолът провокира еуфорично състояние, в което пиещият си мисли, че притежава някаква нова смелост. Тя обаче е изкуствена. Погълнатият алкохол провокира понижено внимание и дисбаланс, които могат да се окажат фатални при работа с опасни машини (на служебното си място) или когато човек работи сам (в къщи). 10 - 20 % от инцидентите на работа са свързани с прекомерната употреба на алкохол.

Факторът насилие

Алкохолът е агресивен фактор. Пиещият се оставя на своите импулси, изгубвайки контрол над себе си. Човекът, употребил алкохол, преминава по-лесно границите на обществени норми и извършва актове на насилие, без да си дава сметка за тях. Той по-лесно се включва в сбивания, предизвиква удари и рани, често сам бива нараняван. Под действието на алкохола някои хора могат да извършат пожари, грабежи, сексуално престъпление или изнасилване.... Злоупотребата с алкохол е причина за брачното или семейното насилие. Пиенето може да направи неспособен човек да се защитава в случай на агресия срещу него. Ще добавим, че половината от извършените самоубийства на младите хора се дължат на действието от алкохола.

Сексуални рискове

Когато човек е пил, може да забрави да вземе предпазни мерки при половия контакт. Само един полов акт без презерватив е достатъчен да бъдете заразени с вируса на СПИН или от други полово предавани болести. Съществува и риск от нежелана бременност.

Знайте, че: - през детството

- при 0, 5 g/l рисковете от инцидент са умножени 2 пъти

- при 0, 8 g/l рисковете от инцидент са умножени 10 пъти

- при 1, 2 g/l рисковете от инцидент са умножени 35 пъти

Разрушително въздействие в дългосрочен план

Освен предизвиканите моменти смущения, алкохолът е токсичен за определени органи и не нужно да си пиян, за да изпиташ вредното му действие. Колкото повече е консумацията, толкова рисковете се увеличават.

Дълго употребяван, алкохолът може да е причина за много болести: рак (на устата, гърлото, хранопровода...), болести на черния дроб (цироза) и на панкреаса, заболявания на нервната система и психични разстройства (мъчителна тревога, депресия, раз-дразнителност, смущения на паметта), проблеми със сърдечно съдовата система.

Върху храносмилателния апарат

Алкохолът може да бъде причина за рак на дихателните пътища и храносмилателните пътища (устата, гърлото, ларинкса, хранопровода). Той представлява отрова за черния дроб, неговата токсичност предизвиква разрушаване на хепатитната тъкан. Това израждане на клетките представлява хепатитната цироза (тя е синоним на загубата на функциите за пречистване на черния дроб).

Върху сърдечно-съдовата система

Резултати от изследванията при голяма част от хората над 40-годишна възраст показват, че тези, които консумират умерено (приблизително две чаши на ден), имат по-висок риск от сърдечно заболяване в сравнение с тези, които не консумират, и по-нисък в сравнение с тези, които пият повече чаши на ден. Рискът от хипертония на артериите и от съдови кръвоизливи нараства при консумирането на алкохол.

Върху нерВната и психичната система

Много голям е рискът при бременните жени, употребяващи алкохол, за увреждане на ембриона и зародиша (бебето в корема на майката има същото процентно съдържание на алкохол както майката). Лицево челюстните деформации са предизвикани от действието на алкохола. Повечето проучвания показват изоставане в психическото развитие и по-нисък коефициент на интелигентност при редовната употреба на алкохол. Прекомерната му употреба може да провокира смущения в паметта.